Poslanci NR SR neschválili možnosť hlasovania zo zahraničia a poštou pri väčšine typov volieb


Foto: Poslanci NR SR neschválili možnosť hlasovania zo zahraničia a poštou pri väčšine typov volieb Foto: ilustračné

Voliť zo zahraničia poštou alebo na zastupiteľských a konzulárnych úradoch SR bude naďalej možné len pri parlamentných voľbách, dnes poslanci NR SR neschválili návrh opozičnej SaS na doplnenie zákona č. 180/2014 Z. z. o podmienkach výkonu volebného práva.

Tým chceli poslanci rozšíriť možnosť voľby zo zahraničia poštou aj na ostatné typy volieb, s výnimkou komunálnych. Konkrétne okrem volieb do Národnej rady Slovenskej republiky, ktoré nás čakajú budúci rok a kde to umožňuje už súčasná úprava, by sa dalo rovnako voliť aj pri voľbách do Európskeho parlamentu, voľbách prezidenta Slovenskej republiky, v ľudovom hlasovaní o odvolaní prezidenta a v referendách. 

Návrh počítal aj s možnosťou posielania obálky s voličským hlasom na ktorýkoľvek zastupiteľský úrad Slovenskej republiky v zahraničí s tým, že ten by zozbierané zásielky doručil Ministerstvu vnútra Slovenskej republiky, ktoré by ich následne rozdistribuovalo obciam. 

„Moderné občianstvo odohrávajúce sa v čoraz globalizovanejšom svete predpokladá možnosť voliť si svojich zástupcov bez ohľadu na aktuálne miesto pobytu. Cieľom predkladanej novely zákona je teda posilnenie zastupiteľského princípu v modernej demokratickej spoločnosti, ako aj posilnenie miery volebnej účasti na úrovni niektorých druhov volieb,“ uviedli predkladatelia, medzi ktorými je aj bývalý starosta Terchovej Milan Laurenčík.

Za návrh hlasovalo len 54 prítomných poslancov, bývalý župan Juraj Blanár spolu s ďalšími 15 poslancami hlasovali proti, ďalších 74 poslancov vrátane bývalého primátora Žiliny Igora Chomu sa zdržalo hlasovania. Návrh na zmenu zákona neprešiel, nateraz zostávajú voľby do NR SR jediné, pri ktorých bude možné voliť aj zo zahraničia.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu