V pondelok 9. septembra sa očakávajú v Žilinskom kraji intenzívne lejaky aj silný vietor na horách


Foto: V pondelok 9. septembra sa očakávajú v Žilinskom kraji intenzívne lejaky aj silný vietor na horách

Slovenský hydrometeorologický ústav informuje o vydaných výstrahách na pondelok 9. septembra 2019, podľa ktorých sa očakáva v Žilinskom kraji výskyt intenzívnych lejakov aj silného vetra na horách.

Pre väčšinu okresov v kraji platí výstraha najnižšieho prvého stupňa, v dvoch okresoch na Liptove bola vydaná výstraha 2. stupňa.

Výstraha pred dažďom

Vo všetkých okresoch Žilinského kraja sa OJEDINELE očakáva výskyt dažďa s úhrnom zrážok 30 - 45 mm, pričom sa môžu vyskytnúť aj búrky sprevádzané intenzívnymi krátkodobými lejakmi s úhrnmi aj viac ako 20 mm za hodinu. 

V okresoch Ružomberok a Liptovský Mikuláš sa OJEDINELE, najmä v Nízkych Tatrách, očakáva výskyt intenzívneho dažďa s úhrnom zrážok 40 - 80 mm, pričom väčšina zrážok spadne v priebehu 6 až 12 hodín v rámci platnosti výstrahy.


„Tento úhrn zrážok predstavuje potenciálne nebezpečenstvo pre ľudské aktivity. Predpokladaný úhrn a intenzita zrážok sú v danej ročnej dobe a oblasti bežné, ale môžu spôsobiť škody menšieho rozsahu,“ spresňuje SHMÚ.

Trvanie javu: 9.9.2019 od 00:00 do 19:00 hod.

Výstraha pred vetrom na horách

Vo všetkých okresoch Žilinského kraja sa na horách MIESTAMI očakáva výskyt vetra, ktorý dosiahne priemernú rýchlosť 20 - 24 m/s (70 - 85 km/h) a v nárazoch okolo 30 m/s (110 km/h). Predpokladaná rýchlosť vetra je v danej ročnej dobe a oblasti bežná, no predstavuje potenciálne nebezpečenstvo pre ľudské aktivity (najmä pre pešiu turistiku a horolezectvo).

Trvanie javu: 9.9.2019 od 00:00 do 12:00 hod.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu

Zdroj: SHMÚ