Žilina chce vstúpiť do Únie miest Slovenska, spomedzi krajských miest chýba medzi členmi len Žilina


Foto: Žilina chce vstúpiť do Únie miest Slovenska, spomedzi krajských miest chýba medzi členmi len Žilina Foto: ilustračné

To, že Žilina je jediným krajský mestom, ktoré chýba medzi členmi Únie miest Slovenska (ÚMS), by sa mohlo čoskoro zmeniť. Vyplýva to z návrhu na uznesenie predkladaného primátorom Žiliny Petrom Fiabáne, ktorý by malo po prerokovaní komisiami schvaľovať Mestské zastupiteľstvo v Žiline počas septembrovej schôdze. 

Návrh hovorí o vstupe mesta Žilina do Únie miest Slovenska s účinnosťou od 1. januára 2020, v júni sa stal jej prezidentom trenčiansky primátor Richard Rybníček. Žilina je dnes členom organizácie Združenie miest a obcí Slovenska (ZMOS), ktorá, ako vyplýva už z názvu, zastupuje spoločne mestá aj obce. Nevýhody vyplývajúce zo spoločného modelu naznačil bratislavský primátor Matúš Vallo: 

„Problémom ZMOS-u je, že vždy zvíťazí hlas obcí nad mestami, keďže je ich jednoducho viac. Problémy miest sú však predsa len iné,“ ktorý doplnil, že hlavné mesto bude chcieť byť členom jednej organizácie, ktorá by efektívne pomáhala riešiť problémy. 

Vláda zvýšila mestám a župám výdavky, ďalším plánovaným opatrením zníži príjmy

Za hlavné ciele si ÚMS kladie aj „presadzovanie úloh miest ako centier regiónov v procese decentralizácie a modernizácie verejnej správy a aktívne podieľanie sa na dotváraní modelu financovania verejnej správy z hľadiska zabezpečenia trvalej finančnej a hospodárskej stability a nezávislosti mestských samospráv.“


Práve v súvislosti s týmto bodom bolo v júni o združení počuť, keďže jeho členovia kritizovali vládny návrh z dielne strany Most-Híd. Ten sa týka zvýšenia násobku nezdaniteľného minima, čo by v praxi znamenalo nižší výber podielových daní. Z tých sú samosprávy veľkým podielom financované:

„Treba povedať, že tento návrh znižuje kvalitu životnej úrovne obyvateľov miest a obcí. Napríklad v Trenčíne to bude mínus 1,1 milióna eur v rozpočte, v Košiciach mínus šesť miliónov eur, v Bratislave mínus 12 miliónov eur, v Komárne mínus 600.000 eur. A môžeme takto ďalej pokračovať mesto po meste. Sú to milióny eur, ktoré budú chýbať v rozpočtoch samospráv na služby, pre občanov, ktorí v týchto mestách žijú. Preto hovorím, že tento návrh reálne zníži úroveň života občanov v mestách a obciach,“ uviedol v júni čerstvý prezident Rybníček po rokovaní prezídia. 

Únia miest Slovenska má aktuálne 38 riadnych členov, účasť v združení má finančný dopad na rozpočet mesta. Členský poplatok sa počíta podľa počtu obyvateľov,  za každého platí mesto 0,13 eur. Podľa počtu obyvateľov Žiliny k 31. júlu 2019 by bol členský poplatok vo výške 10 780 eur. Zasadnutie Mestského zastupiteľstva v Žiline, na ktorom by mali poslanci schvaľovať aj tento bod, sa uskutoční 17. septembra 2019.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu