Na Hlinkovom námestí v Žiline už viac ako rok funguje cyklopumpa, mesto ju vyhralo v súťaži


Foto:  Na Hlinkovom námestí v Žiline už viac ako rok funguje cyklopumpa, mesto ju vyhralo v súťaži

Už viac ako rok majú cyklisti v Žiline možnosť využiť cyklopumpu na Námestí Andreja Hlinku, ktorá je osadená pri budove Turisticko informačnej kancelárii Žilina. Vďaka univerzálnemu systému sa pomocou nej dá dofúkať väčšina kolies s najčastejšie využívanými ventilmi.

Zaujímavosťou je, že pumpu spolu so stojanmi vyhralo mesto v losovaní zapojených samospráv predposledného ročníka súťaže Do práce na bicykli. Nové prvky cyklistickej infraštruktúry boli na námestie umiestnené koncom júna minulého roku.

„V rámci kampane Do práce na bicykli 2018 splnilo mesto Žilina potrebné kritériá, aby mohlo byť zaradené do zlosovania o vecné ceny. Šťastie sa na Žilinu usmialo a mesto získalo zdarma stojany typu U pre desať bicyklov spolu s verejnou cyklopumpou Park Air vrátane inštalácie. Všetky tieto prvky cyklistickej infraštruktúry sú inštalované na Námestí Andreja Hlinku pri infocentre,“ uviedol Radek Rangelov zo spoločnosti Bimission, ktorá infraštruktúru nainštalovala.

Cyklopumpa na Hlinkovom námestí je už v poradí tretím miestom s prvkom, vďaka ktorému sa dá dofúkať bicykel. Už v roku 2017 boli v Žiline inštalované dva servisné cyklostojany značky Mantis. Priamo pred Mestským úradom a pri železničnej stanici Žilina - Záriečie je možné dofúkať si pneumatiky na bicykli, odrážadle či detskom kočíku.

„Vďaka univerzálnosti tejto pumpy je táto vhodná pre všetky typy bežne používaných ventilov. Popritom je možné na stojane nájsť aj náradie, ktoré poslúži pri drobných a nečakaných opravách. V rámci tohto projektu boli v Žiline osadené nové U stojany pre 160 bicyklov a návštevníci mestskej plavárne dostali možnosť využívať špeciálne boxy na bezpečné parkovanie svojich bicyklov,“ dodal Rangelov.


Takzvané bikeboxy dokážu skladovať až dva bicykle naraz, v Žiline pri plavárni sa nachádzajú tri, tým pádom je celkový kapacita šesť. Maximálna doba parkovania je 8 hodín a služba je bezplatná, bikeboxy môžete ovládať pomocou dotykového displeja.

Výhodou zariadenia je, že je odolné voči vlámaniu. Primárne sú boxy určené pre návštevníkov plavárne, hneď vedľa sa nachádza aj jedna z dvadsiatich staníc žilinského bikesharingu. 

Cyklopumpa na Námestí Andreja Hlinku v Žiline sa nachádza pri turistickom informačnom centre.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu