V Žiline vzniká univerzitný hokejový tím, do európskej ligy EUHL by sa mohol zapojiť už túto sezónu


Foto: V Žiline vzniká univerzitný hokejový tím, do európskej ligy EUHL by sa mohol zapojiť už túto sezónu

Osud seniorského hokeja v Žiline pod hlavičkou MsHK Žilina stále nie je vyriešený, ako sme písali pred niekoľkými dňami, poslanci by mali pravdepodobne rozhodovať o dotácii pre mestský klub ešte raz. Aj v prípade neschválenia vyčlenenia peňazí z mestského rozpočtu formou priamej dotácie by v Žiline nemuselo prísť k úplnému útlmu hokejových aktivít a fanúšikovia športu by mohli mať k dispozícii atraktívne zápasy.

S vysokou pravdepodobnosťou by sa mal v Žiline vytvoriť univerzitný hokejový tím, ktorý by sa zapojil do projektu Európskej univerzitnej hokejovej ligy (EUHL). Tú spoluzakladal dlhoročný slovenský reprezentant a držiteľ striebornej medaily z Petrohradu Ľubomír Sekeráš. Liga sa aktuálne pripravuje na vstup do siedmej sezóny a tím pod záštitou Žilinskej univerzity by mohol byť jej šiestym slovenským účastníkom.

Logo pripravovaného univerzitného tímu zo Žiliny.

EUHL je síce založená na amatérskej báze, no tvorí medzistupeň medzi juniorským a profesionálnym hokejom a umožňuje hráčom pokračovať v hokeji aj popri škole. Projekt v sebe kombinuje šport a štúdium, poskytuje jednu z ciest do extraligy či zahraničných profilíg a pomáha propagovať školu aj mesto v zahraničí.

Dvadsať domácich zápasov v základnej časti

S pribúdajúcim počtom zapojených mužstiev sa stáva liga zároveň divácky aj úrovňou atraktívnejšia. O zapojení žilinského družstva, ktoré by pomohlo prilákať nových študentov z okolitých miest a poskytlo divákom v Žiline možnosť sledovať atraktívne zápasy, nám prezradil viac Alexander Gašparovič, predseda vznikajúceho univerzitného tímu. Keďže pálčivou témou hokeja a športu obecne sú financie, ekonomický model je dôležitou súčasťou fungovania tímu:

„Rozpočet univerzitného klubu, ktorý sa chce zapojiť do EUHL je, pochopiteľne, nižší ako rozpočty klubov pôsobiacich v slovenskej extralige, keďže hráči univerzitných tímov nedostávajú výplaty. Každému hráčovi nášho univerzitného tímu bude poskytnuté štipendium .Financie potrebné na chod klubu budú získavané prevažne zo sponzoringu alebo reklamných spoluprác. Na vyjadrenie z mesta v akej podobe, a či, budú dotácie na univerzitný hokej ešte čakáme. Samozrejme je tu značná podpora aj od Žilinskej univerzity, ktorej by sme aj touto cestou chceli poďakovať,“ uviedol Gašparovič.

 


Za sezónu by mal univerzitný tím pred domácim publikom odohrať približne dvadsať zápasov v základnej časti, v prípade play off, ktorá sa hrá na tri víťazné zápasy, bude ich počet vyšší. Návštevnosť v iných kluboch priebežne počas sezón rastie, zo Slovenska sú v lige zapojení UNIPO WARRIORS Prešov, GLADIATORS Trenčín, UMB Hockey Team Banská Bystrica a dvaja zástupcovia hlavného mesta - Panaeuropa KINOS Bratislava a Diplomats Pressburg.


Práve kolegovia z Banskej Bystrice poskytli podľa predsedu cenné rady pri zakladaní univerzitného tímu v Žiline: „Veľmi nám v najskorších začiatkoch pomáhal generálny manažér UMB hockey team, ktorý nám cestu za založením nášho klubu značne zjednodušil. Boli sme dokonca pozvaní na galavečer tohto banskobystrického univerzitného tímu a naozaj je to klub na špičkovej úrovni a príklad toho, ako by mal univerzitný hokejový klub fungovať.“

Mapa tímov EUHL


Symbolické vstupné a možnosť individuálneho plánu pre hráčov

Vstupenky na zápasy by sa v prípade zapojenia sa predávali pred domácimi zápasmi v priestoroch Žilinskej univerzity, v deň zápasu priamo na štadióne. A to za symbolické vstupné. Veľkou pomocou je od univerzity možnosť poskytnutia individuálneho plánu, takže do kádra sa budú môcť zapojiť študenti bez ohľadu na študovaný obor.

„Ceny vstupného sme stanovili na symbolické jedno euro aby sa každý, či už študent alebo pracujúci človek mohol prísť zabaviť na naše domáce zápasy. Každý študent bez ohľadu na to, aký odbor študuje alebo na akú fakultu je prihlásený, má možnosť byť súčasťou nášho kádra. Keďže univerzita vychádza v ústrety našim hráčom, každý z nich bude mať možnosť získať individuálny študijný plán, a preto je možné vybrať si naozaj akýkoľvek odbor na našej univerzite,“ doplnil Gašparovič.

Nástup hráčov výberu EUHL dokazuje, že univerzitná liga vie byť atraktívnou pre divákov.

O tom, či sa bude v Žiline hrať univerzitný hokej, by sa malo rozhodnúť v najbližších dňoch, aj z kapacitných dôvodov musí organizačný tím čakať na rozhodnutie v prípade dotácie pre A tím MsHK Žilina. Ak všetko dobre dopadne, prvý zápas uvidíme už budúci mesiac:

„Na záver by sme chceli všetkých pozvať na náš prvý oficiálny zápas, ktorý sa uskutoční  koncom septembra, týždeň pred začiatkom ligy, na zimnom štadióne v Žiline. Budeme sa na Vás tešiť a veríme, že si spoločne užijeme tento premiérový večer a pravidelne sa budeme stretávať na ďalších zápasoch našich univerzitných hokejistov!“



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu