Predseda Žilina Warriors: Klub chceme priviesť do druhej desaťročnice silnejší, aj za cenu prestávky


Foto: Predseda Žilina Warriors: Klub chceme priviesť do druhej desaťročnice silnejší, aj za cenu prestávky Foto: JP Production

Klub amerického futbalu Žilina Warriors sa v nadchádzajúcej sezóne 2019/2020 nepredstaví v seniorskej súťaži, futbalisti o tom informovali fanúšikov prostredníctvom sociálnej siete. Warriors založili klub v roku 2010, namiesto osláv desaťročnice ich však čaká vynútená prestávka.

Ešte donedávna majstrovské ambície vystriedala nevydarená posledná sezóna, masívny odchod hráčov spôsobil, že budúcu sezónu bude seniorský káder v takzvanom rebuild móde. Jeho cieľom bude prebudovať a zastabilizovať káder aj podmienky na trénovanie či samotné zápasy. 

S vedúcim predstaviteľom klubu Martinom Bílešom sme urobili rozhovor, v ktorom povedal viac aj o problémoch s vhodnými podmienkami v Žiline, o tom, čo môže prestávka priniesť a prečo americký futbal v Žiline nekončí.  

Kedy padlo definitívne rozhodnutie, že sa žilinskí Warriors neprihlásia do seniorskej súťaže? 

Toto rozhodnutie sa nerodilo ľahko a otázka ako ďalej bola na stole už od konca sezóny. Mali sme v polovici júla tímové stretnutie, kde sa vyhodnotila situácia a jednotlivý hráči aj členovia realizačného tímu vyjadrili svoje stanovisko. Ten kto sa nemohol zúčastniť odkomunikoval svoje stanovisko prostredníctvom našich interných komunikačných kanálov.

Aké sú hlavné dôvody tohto rozhodnutia a týka sa len seniorskej súťaže? 

Hlavným dôvodom rozhodnutia je malý počet hráčov – pre pracovné a rodinné záležitosti a aj zdravotné problémy ohlásilo koniec takmer polovica tímu. Skúsenosti z iných tímov nám ukázali, že z nízkym počtom hráčov sa síce dá hrať, ale všetko je to na úkor predvedeného výkonu a hlavne zdravia jednotlivých hráčov.

Pristúpili sme preto k rozhodnutiu, že pokiaľ nebude do konca roku v tíme minimálne 30-35 aktívnych hráčov, tak nemá zmysel tlačiť tím nasilu do 11kového futbalu. Juniorov sa toto rozhodnutie netýka. Juniorský program na Slovensku je tento rok súčasťou projektu Zbojníci a od septembra sa zúčastnia českej juniorskej ligy.

Nie ste jediným tímom, ktorý vstúpi do rebuilding módu, ohrozí to nadchádzajúcu sezónu? 

Ťažká otázka, na ktorú sa dnes nedá odpovedať. O tom ako bude vyzerať budúca sezóna sa bude intenzívne diskutovať medzi klubmi v najbližších týždňoch. Všetko ukáže čas. 

V minulej sezóne vám bola pozastavená súťažná činnosť seniorského tímu až do konca júla, predtým ste z organizačných dôvodov zrušili dva zápasy. Jedným z dôvodov bola aj absencia ihriska. Areál na Varšavskej ceste by mal prejsť revitalizáciou, počítate, že vám pri návrate pomôže aj toto vyriešiť organizačné problémy? 

Ihrisko je samostatná kapitola. Ak sa máme baviť o zápasovom ihrisku, tak tam sú kladené isté podmienky na zázemie a infraštruktúru aby sa mohol zápas odohrať a bol aj pre divákov, nielen hráčov. V začiatkoch, keď sme hrávali ešte „sedmičku“, tak tam tie nároky boli nižšie ako na rozmery ihriska, tak aj šatne, lebo bol aj nižší počet hráčov.

Postupne sme vystriedali ihriská v Bánovej, Hôrkach, Považskom Chlmci, Trnovom, Krasňanoch. Po prechode na klasický jedenástkový futbal sme tri roky hrávali na ihrisku Hričovského Podhradia a posledné dva roky v Kysuckom Lieskovci.

Výhodou bolo, že Podhradie a následne ani Lieskovec v tom čase mali nevyužité ihriská. Naše tréningové ihriská sa tiež postupne striedali. Najskôr to bola Žilinská univerzita, kde sme ale nemali žiadne zázemie. Potom Jarná, ktorá je unikátom v tom, že uprostred trávnatého ihriska je kanalizačný poklop.


Následne sme aj s pomocou grantov urobili čiastočnú revitalizáciu ihriska na Hlinskej a nakoniec sme zakotvili na Varšavskej. Na začiatok jej rekonštrukcie nielen my, ale všetci čo tento areál využívame, čakáme už vyše roka. Po úspešnej realizácii by sme konečne mohli mať vhodné tréningové zázemie a juniori by tu mohli v budúcnosti hrávať svoje zápasy. 

Akým spôsobom budú prebiehať nábory a kto všetko sa môže prihlásiť? 

Nábor spúšťame od septembra a prihlásiť sa môže prakticky každý. Seniorský tím pre záujemcov od 19 rokov, juniori od 14 rokov a do flagového tímu posúvame vekovú hranicu na 10 rokov.

Okrem chlapcov a mužov sa môžu hlásiť aj dievčatá a ženy (ak by sa spojili všetky dievčatá, ktoré za 9 rokov u nás pôsobili prevažne juniorskom tíme, tak dnes by vedeli postaviť samostatný tím na účinkovanie v druhej českej ženskej lige). Tréningy a nábor budú pozostávať z atletickej prípravy a futbalových techník.   

V neposlednom rade nesmieme zabudnúť spomenúť aj naše Cheerleaders - roztlieskávačky, ktoré nás sprevádzajú na domácich a aj niektorých vonkajších zápasoch a dotvárajú tak celkovú atmosféru. Aj tieto dievčatá a mladé ženy hľadajú do svojich radov nové tváre a okrem amerického futbalu môžu vystupovať aj na iných športových alebo kultúrno-spoločenských akciách.

Na ktorých seniorských pozíciach máte aktuálne najväčšie

Úprimne? Na všetkých. Hľadáme rýchlych a obratných – bývalých socceristov, hokejistov, basketbalistov. Hľadáme veľkých a silných, ktorí vedia údery rozdávať aj prijímať. Svoje miesto si nájde každý   

Bude prestávka len ročná alebo sa môže absencia v seniorskej súťaži predĺžiť? 

Veríme, že nútená prestávka bude iba ročná. Ak bude nábor úspešný a budeme mať dostatok pripravených hráčov existuje možnosť odohrať nejaké prípravné zápasy alebo aj „malú“ ligu vo formáte 8na8 alebo 9na9 už počas sezóny 2020. 

Ako môže verejnosť pomôcť klubu Žilina Warriors k tomu, aby sa po rebuildingu vrátil čo najsilnejší? 

Teraz budem trošku všeobecný a vyslovím svoj osobný názor, ktorý sa týka športu v Žiline ako celku. Sú tu profesionáli, ktorí sú platení a majú zabezpečené všetko čo potrebujú na svoje fungovanie, kde sa o nich to starajú desiatky ľudí v pozadí. A potom sme tu my – amatérske kluby a športy.

Denno-denne sa stretávame s problémami ako sú nevyhovujúce tréningové priestory, či už v podobe malých telocviční a ich obrovskej časovej vyťaženosti, nedostatok trávnatých ihrísk, ktoré sú často zanedbané a viac pripomínajú oranisko ako ihrisko. O jedinom verejnom plaveckom bazéne pre cca 120tisíc ľudí (okres Žilina a Kysucké Nové Mesto) ani nehovoriac. Fungujeme formou členských príspevkov, kde každý platí za to aby mohol trénovať.

Často kupuje a platíme veci aj nad rámec členského, len aby sme vedeli pokryť všetky výdavky. Dostávame príspevky od mesta, VÚC aj štátu, ale pri modely ako je nastavený sú to pri niektorých športoch iba drobné. Každý jeden amatérsky športový klub pôsobiaci na území Žiliny a blízkeho okolia potrebuje pomoc.

Preto by sa mali spojiť Mesto, VÚC aj podnikatelia aby spoločnými silami vytvorili podmienky vhodné pre rozvoj športu, ktorý sa tu dlho zanedbával. Verejnosť by mala vyvíjať tlak na vyššie menované orgány a priložiť pomocnú ruku formou nápadov ako zlepšiť podmienky pre rozvoj športu. Samozrejme, že sa dá pomôcť aj individuálne a preto treba kontaktovať konkrétnu športovú organizáciu priamo. 


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu