V Lesoparku Chrasť začnú od budúceho týždňa odstraňovať poškodené stromy, spolu pôjde o 115 kusov


Foto: V Lesoparku Chrasť začnú od budúceho týždňa odstraňovať poškodené stromy, spolu pôjde o 115 kusov Foto: ilustračné

Mesto Žilina upozorňuje všetkých návštevníkov Lesoparku Chrasť na to, že od budúceho týždňa sa začne s výrubom približne 115 kusov napadnutých, odumierajúcich a suchých stromov . Tie ničí lykožrút smrekový, dreviny napadnuté týmto škodcom odhalili pracovníci správy Lesoparku Chrasť počas svojich pravidelných obhliadok v mesiacoch jún a júl. 

Stromy sa budú vyrezávať v lokalite pri záhradkárskej osade Zaparové pri Solinkách, pri tenisových kurtoch na ulici Karpatská  a v časti „Vyhliadka“.

Mesto Žilina ako vlastník lesoparku je povinný hospodáriť tak, aby boli dodržané princípe ochrany lesa, čo znamená aj spracovávať kalamitu za účelom zamedzenia rozširovania škodlivých činiteľov. Chradnúce a uschýnajúce stromy sú navyše náchylné na vyvrátenie alebo zlomenie a sú preto nebezpečné pre návštevníkov lesoparku.


Súhlas na ťažbu vystavil odborný lesný hospodár mesta, ktorý je oprávnený výrub nariadiť a schváliť. Výrub potrvá do konca septembra. Plochy následne budú  vyčistené  od drevných zvyškov a vysadí sa primerané množstvo sadeníc, čím sa zabezpečí obnova lesa do budúcnosti. Mesto žiada návštevníkov o zvýšenú pozornosť a opatrnosť v prípade vykonávania ťažby dreva. 




Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu

Zdroj: Mesto Žilina