Deti do 15 rokov by mali mať občiansky preukaz, vláda dnes schválila návrh ministerky vnútra


Foto: Deti do 15 rokov by mali mať občiansky preukaz, vláda dnes schválila návrh ministerky vnútra

Vláda dnes 21. augusta 2019 schválila na rokovaní návrh ministerky vnútra Denisy Sakovej, ktorý navrhuje občianske preukazy pre deti mladšie ako 15 rokov. Všetky deti do uvedeného veku by mali najneskôr do konca roka 2021 získať občiansky preukaz bez fotografie a podpisu. Návrh zákona však prináša aj možnosť požiadať o občiansky preukaz s fotografiou.

Nový zákon vypracovalo ministerstvo vnútra s prvoradým zámerom zabezpečiť, aby každý náš občan s trvalým pobytom na území Slovenskej republiky mal do konca roku 2021 elektronický občiansky preukaz s čipom.

Občiansky preukaz pre deti do 15 rokov bude slúžiť ako plnohodnotný cestovný doklad pri cestovaní do krajín Európskej únie a tiež do krajín, ktoré občiansky preukaz Slovenskej republiky akceptujú ako platný cestovný doklad. Okrem toho bude slúžiť aj na prístup do elektronickej zdravotnej dokumentácie.


Preukaz bude mať nasledovnú platnosť:

  • vek do 6 rokov - platnosť 2 roky
  • vek od 6 do 15 rokov - platnosť 5 rokov

Cena občianskeho preukazu bude 4,5 eur, čo znamená, že bude výhodnejší ako cestovný pas, ktorý si v súčasnosti ľudia vybavujú pre deti kvôli dovolenkám v rámci Európskej únie.

Vyhotovený preukaz bude zaslaný na adresu pobytu uvedenú v RFO (registri fyzických osôb), čiže bez potreby dostaviť sa na príslušný útvar. Ministerstvo vnútra odhaduje, že do roku 2021 bude potrebné vydať elektronické doklady pre asi 900-tisíc detí do 15 rokov a asi pre 500-tisíc občanov starších ako 65 rokov.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu