Žilinská firma pomáha ľuďom znižovať náklady na energie v domácnosti, dokáže ušetriť až 20 percent


Foto: Žilinská firma pomáha ľuďom znižovať náklady na energie v domácnosti, dokáže ušetriť až 20 percent
Galéria: 6 fotiek

V posledných rokoch je na Slovensku stále viac diskutovanou témou využívanie výhod inteligentnej domácnosti. Mať svoj domov úplne pod kontrolou je pre mnohých lákavé, a to nielen z hľadiska komfortu, ale najmä šetrenia energií a bezpečnosti.

Moderné inteligentné systémy ponúkajú široké možnosti ovládania osvetlenia, kúrenia, klimatizácie, žalúzií a tiež zabezpečenie proti vykradnutiu, požiaru či vytopeniu.

S prispením doby žijeme v zhone a práve preto častokrát zabúdame na niektoré veci v domácnosti. Či už hovoríme o zhasnutí svetla, vypnutí spotrebičov, klimatizácie alebo stlmení kúrenia pri odchode z domu, mnohí z nás sa buď musia vrátiť, alebo ich nechajú spustené celý deň až do svojho príchodu.

Vo väčšine prípadov sa naša zábudlivosť prejaví “len” na zvýšených výdavkoch za energie, výnimočne však môžu ohroziť majetok. A nielen ten svoj. Typickým príkladom a postrachom zodpovedných ľudí je nevypnutá žehlička. 

So systémom inteligentnej domácnosti sa darí tieto udalosti minimalizovať, keďže všetky dôležité súčasti je možné ovládať aj na diaľku prostredníctvom mobilnej aplikácie. Domácnosť sa dá vybaviť rôznymi senzormi a detektormi, tie zabezpečia zapnutie vonkajšieho osvetlenia pri zotmení, spustenie kúrenia ešte pred vašim príchodom domov či zatiahnutie vonkajších žalúzií v prípade dažďa alebo silného vetra. Možnosti sú neobmedzené a závisia len od požiadaviek. 

Náklady na energie je možné znížiť o 20 percent

Šetrenie energií spočíva v znížení množstva použitej energie, no zároveň dosiahnutí podobného výsledku ako predtým. A práve o to sa stará inteligentný systém smarthome. Najväčšou položkou vo výdavkoch domácnosti sú najčastejšie náklady na kúrenie.

Z dôvodu, že väčšina ľudí má len 1 termostat na celý dom a nepresnú a neefektívnu reguláciu, vznikajú zbytočné výdavky. Ako teda dosiahnuť maximálnu tepelnú pohodu a zároveň aj úsporu?

Odpoveďou je zónová regulácia kúrenia, kde automatické riadenie zabezpečí ideálnu teplotu pre každú miestnosť samostatne, vďaka čomu sa optimalizuje množstvo spotrebovanej energie. Investícia do zónovej regulácie sa dokáže vrátiť už do 4 rokov.

„Zónová regulácia znamená to, že v každej miestnosti je nastavená iná teplota. Napríklad v kúpeľni je 23 °C, v spálni je 20 °C a na chodbe je 17 °C. Vďaka tomu získate maximálny komfort a reálne si znížite náklady. Nezáleží, či máte podlahové kúrenie alebo radiátory. V oboch prípadoch stačí vymeniť klasické termostaty za inteligentné. Tie Vám budú riadiť teplotu podľa toho, či sa nachádzate doma, ste v práci alebo práve spíte,“ vysvetľuje Matúš Noga, konateľ spoločnosti AGON s.r.o..

Všetko funguje plne automaticky. Nemusíte neustále myslieť na to, či ste stlmili vykurovanie po odchode do práce. V prípade, že vám teplota nebude vyhovovať, stačí ju jednoduchým kliknutím v aplikácii v smartfóne upraviť.

Všetky miestnosti je možné regulovať podľa daného účelu a potreby. Takýmto spôsobom regulácie teploty dokážete ušetriť až pätinu nákladov na vykurovanie. V ročnom prepočte to rozhodne nie je zanedbateľná suma.

Kde všade sa dá použiť zónová regulácia?

Zdroje tepla

  • plynový kotol
  • kotol na peletky
  • kotol na drevo
  • solárne a fotovoltické panely
  • tepelné čerpadlo

Typy vykurovania

  • radiátory
  • vodné podlahové vykurovanie
  • elektrické podlahové vykurovanie
  • elektrické konvektory
  • fancoily

Úsporu je možné dosiahnuť aj pri osvetlení

Smarthome alebo “smart domácnosť” je systém zariadení, ktoré šetria energie a automatizujú bežné úkony ako je už spomenuté ovládanie vykurovania a klimatizácie, ale aj zasvietenie a zhasnutie svetla. Rôzne svetelné zdroje majú rozličnú spotrebu elektrickej energie, preto je potrebné pri ich výbere zvážiť, do akej miery sa dané svetlo využíva a ako často sa zapína.

Najefektívnejšie je jednoznačne LED osvetlenie, ktoré dokáže ušetriť až 80% elektrickej energie oproti klasickému. Výmenou svetelných zdrojov ale možnosti šetrenia nekončia. 

„Systém smarthome ponúka možnosť šetriť elektrickú energiu bez toho, aby ste to vôbec spozorovali. Jedná sa o automatické regulovanie intenzity svetla podľa toho, koľko prirodzeného svetla sa dostáva do miestnosti. Takýmto spôsobom dokážete bežne ušetriť približne 20% elektrickej energie,“ spresňuje Matúš Noga.

Samotná inštalácia systému inteligentného bývania prebieha pomerne rýchlo a nevyžaduje si žiadne veľké zásahy do domácnosti. Bezdrôtové prvky napájané batériami s dlhou životnosťou umožňujú zapojenie bez stavebných úprav. V prípade novostavby je možné samozrejme celý systém realizovať káblovým vedením, kde sa vyhnete nutnosti meniť batérie. 

Pripojenie k systému funguje prostredníctvom internetu a mobilnej aplikácie. Komunikácia medzi jednotlivými súčasťami však prebieha na vlastnej sieti rádiového signálu, preto ju výpadok internetu neobmedzí a nevyradí z prevádzky. Bezdrôtový systém sa tak dá nainštalovať do 95% budov ako sú hotely, penzióny, rodinné domy, školy alebo administratívne budovy.

Viac informácií získate na stránke: https://kreativnebyvanie.sk/ alebo na telefónnom čísle 0949 280 625.




Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu

Zdroj: PR AGON s.r.o.