V Malej Fatre zahynul 34 ročný muž z Bratislavy


Foto: V Malej Fatre zahynul 34 ročný muž z Bratislavy
Galéria: 4 fotky

Spoločná túra 7 slovenských turistov skončila tragicky, keď v sobotu 17.1. večer zablúdili na hrebeni Malej Fatry medzi Chlebom a Hromovým. Záchranná akcia, ktorej sa zúčastnilo pätnásť horských záchranárov, trvala až do skorých ranných hodín. Avšak 34 ročného muža po úraze hlavy sa im už zachrániť nepodarilo.

Podľa vyjadrenia Horskej záchrannej služby fúkal v oblasti silný nárazový vietor, snežilo a bola hmla. Skupina turistov nesprávne odbočila z tyčového značenia a dostali sa do neschodného terénu. Jeden člen skupiny, ktorý ju viedol, sa počas hľadania východiska pošmykol a spadol dole žľabom.

Turisti nahlásili záchranárom HZS pád kamaráta, no boli tak dezorientovaní, že si mysleli, že spadol na južnú stranu hrebeňa. Pre urýchlenie transportu mimoriadne spustili kabínkovú lanovku, ktorá záchranárov vyviezla pod Snílovské sedlo. Po dlhšom hľadaní na južnej strane hrebeňa Malej Fatry sa ukázalo, že zablúdení sú na severnej strane. Záchranári ich neskôr lokalizovali a išli na pomoc aj mužovi, ktorý sa šmykol a spadol približne 100 metrov dole žľabom,” informuje HZS na svojich stránkach.

Po príchode záchranárov bol po úraze hlavy v kritickom stave. Záchranári sa pokúšali o zaistenie jeho vitálnych funkcií, no 34 ročný Bratislavčan zraneniam podľahol. Na mieste zasahoval aj lekár HZS, ktorý konštatoval smrť.  Záchranári ho transportovali pomocou saní Akia a lanovej techniky dole Oštiepkovou muldou až do Vrátnej doliny. Pri Dome HZS bolo telo nebohého odovzdané Polícii a obhliadajúcemu lekárovi.

Druhá skupina záchranárov pomáhala zvyšnej skupine turistov, ktorá by bez ich pomoci nebola schopná dostať sa samostatne do bezpečia.  Záchranná akcia bola ukončená o 2:30 hod. ráno.

zdroj: hzs.sk




Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu