Nové špičkové pracovisko magnetickej rezonancie na Kysuciach privíta prvých pacientov už o týždeň


Foto: Nové špičkové pracovisko magnetickej rezonancie na Kysuciach privíta prvých pacientov už o týždeň Foto: Žilinský samosprávny kraj

V Kysuckej nemocnici v Čadci bolo slávnostne otvorené kľúčové diagnostické zariadenie pre spádovú oblasť takmer 130-tisíc obyvateľov. Kým doteraz museli hospitalizovaných pacientov prevážať desiatky kilometrov za vyšetrením do Žiliny, Martina, Ružomberka, Prievidze či Dolného Kubína, po novom ich vyšetria priamo v nemocnici.

Moderná technológia ponúkne lekárom komfort v diagnostike, liečbe a predovšetkým pacientom poskytne rýchlu a dostupnú kvalitnú zdravotnú starostlivosť.

„Som veľmi šťastný, že sa nám to po sedemročnom boji konečne podarilo. Vyšetrenie magnetickou rezonanciou len v našej spádovej oblasti potrebuje zhruba 4 100 pacientov ročne. Podarilo sa nám získať lekára, ktorý má desať ročnú prax priamo na magnetickej rezonancii a dokopy 20 ročnú prax na rádiologickom oddelení. Štartujeme s kvalitným tímom v spolupráci s našimi lekármi, ktorí majú potrebné vzdelanie a potrebné kurzy,“ povedal Martin Šenfeld, riaditeľ Kysuckej nemocnice v Čadci a poslanec ŽSK.

Po rokoch sa podarilo vybojovať zazmluvnenie prístroja

Vedenie nemocnice sa niekoľko rokov snažilo získať súhlas VšZP na zazmluvnenie prístroja. To sa podarilo získať minulý rok v júli po tlaku petície obyvateľov a intervencii župy, ktorá viedla rokovania na ministerstve. Žilinská župa obstarala novú magnetickú rezonanciu elektronickou aukciou. Predpokladaná hodnota zákazky bola 1,2 milióna eur.

Slávnostné otvorenie. Zdroj: ŽSK

„Som rada, že aj Žilinský samosprávny kraj ako najväčší poskytovateľ zdravotnej starostlivosti v kraji mohol prispieť k nakúpu tohto zariadenia, ktorý sa nám podarilo vysúťažiť veľmi výhodne v sume 610 tisíc eur (bez DPH) so 60 mesačným servisom,“ povedala žilinská županka Erika Jurinová.

Obyvatelia Kysúc sa konečne po dlhých rokoch čakania a snahy dočkali prístrojovej techniky, ktorú tento región už veľmi potreboval,“ dodala.


Prví pacienti budú vyšetrení už budúci týždeň

Spolu so stavebnými prácami a softvérovým vybavením sa celková hodnota pracoviska magnetickej rezonancie v Kysuckej nemocnici dostala na sumu 917-tisíc eur, z toho 400-tisíc eur prispel Žilinský samosprávny kraj. Ostatné náklady hradila nemocnica.

Magnetická rezonancia sa nachádza v budove Urgentného príjmu. Prvých nemocničných pacientov vyšetrí už budúci týždeň v rámci školenia aplikačným technikom z Viedne, ambulantní pacienti sa budú môcť objednávať na vyšetrenie s termínom od prvého septembra. 

ŽSK je zriaďovateľom 4 nemocníc s poliklinikou a 1 polikliniky. Od mája 2016 poskytuje vyšetrenie magnetickou rezonanciou Dolnooravská nemocnica s poliklinikou v Dolnom Kubíne, teraz pribudne ďalšia župná rezonancia v Kysuckej nemocnici s poliklinikou v Čadci.

Zdroj: ŽSK



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu

Zdroj: TS Žilinský samosprávny kraj