Deťom sa v okolí rozhľadne Špicák stratila stará mama, horskí záchranári po nej pátrali šesť hodín


Foto: Deťom sa v okolí rozhľadne Špicák stratila stará mama, horskí záchranári po nej pátrali šesť hodín Foto: Horská záchranná služba

V stredu 7. augusta 2019 v popoludňajších hodinách kontaktoval Horskú záchrannú službu otec dvoch detí, ktorým sa počas výstupu na rozhľadňu Špicák stratila stará mama. Deti sa samé vrátili na parkovisko pod Strečnom a prostredníctvom otca oboznámili o nezvestnosti HZS.

Nezvestná 71-ročná turistka nemala so sebou mobilný telefón, sama sa na parkovisko nevrátila ani po primeranej čakacej dobe, preto horskí záchranári zahájili pátraciu akciu. Prehľadávali oblasť a žľaby okolo rozhľadne, lesný porast, zvážnice a prešli turistický chodník vedúci do Sedla pod Kojšovou aj späť,“ píše Horská záchranná služba. 

Hľadaná turistka z nezistených príčin začala od rozhľadne zostupovať, pričom spadla a udrela si hlavu, čo jej vnučky nevideli. Dezorientovaná pokračovala ďalej nevediac kam, až kým ju pri Stráňavách nestretol hubár, ktorý kontaktoval príbuzných a HZS.

„Kým boli záchranári ešte v teréne, dcéra turistky ju vyzdvihla v Stráňavách a doviezla na parkovisko pod Strečnom. Tu bola záchranármi HZS vyšetrená a odišla v sprievode príbuzných na ich žiadosť s tým, že im bola odporučená návšteva nemocničného zariadenia,“ uvádza sa ďalej v správe HZS.

Pátracia akcia trvala šesť hodín a zúčastnilo sa jej 10 profesionálnych záchranárov HZS z Oblastného strediska Veľká Fatra vrátane troch psovodov a päť dobrovoľných záchranárov HZS.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu

Zdroj: Horská záchranná služba