V nákupných centrách v Žiline pribudli dva bitcoinmaty, nákup a predaj sa viac oplatí cez internet


Foto: V nákupných centrách v Žiline pribudli dva bitcoinmaty, nákup a predaj sa viac oplatí cez internet

V uplynulej dobe pribudli v Žiline postupne dva automaty na nákup a predaj kryptomien, kurzové rozdiely medzi nákupnou a predajnou môžu dosiahnuť aj desať percent. O kryptomenách sa opäť začalo hovoriť v súvislosti s projektom Libra, ktorý plánuje spustiť asociáca združujúca 28 zakladajúcich členov.

Medzi nimi platobné giganty ako Mastercard, Visa, Paypal, ďalej operátor Vodafone, internetové spoločnosti eBay, Uber, Spotify či investičná spoločnosť Andreessen Horowitz. Jedným zo zakladajúcich členov je aj prevádzkovateľ najväčšej sociálnej siete na svete Facebook, ktorý plánuje Libru implementovať aj do svojho produktu Messenger.

Napriek tomu, že projekt Libra vyvolal opäť diskusiu a záujem o kryptomeny, prvou a najznámejšou stále zostáva Bitcoin. Práve ten patrí do ponuky oboch bitcoinmatov, ktoré sa nachádzajú v obchodnom centre Artium Dubeň a obchodnom centre Mirage. Kryptomenový bankomat v OC Mirage ponúka možnosť nákupu a predaja kryptomien Litecoin, Etherum a Bitcoin cash.  

Bitcoinmaty umožňujú prevod kryptomien na fyzické peniaze, kurzy na internetových zmenárňach sú však stále výrazne lepšie 

Cieľom bitcoinmatom je ponúknuť možnosť nakúpiť a predať kryptomenu z a do štandardných mien, teda v našom prípade eur. Užívateľ má možnosť meniť peniaze na kryptomeny alebo naopak bez registrácie až do výšky 5-tisíc eur, nevýhodou je výrazne horší kurz oproti nákupu v zahraničných internetových burzách alebo zmenárňach.


K dnešnému dňu je na jednom z bitcoinmatov možnosť nákupu bitcoinu za sumu v prepočte 11 044 eur, bankomat ho však odkúpi len za 9 869 eur. V druhom prípad je nákup k dnešnému dňu na úrovni 10 988 eur a predaj 9 805 eur.

Displej jedného z bitcoinmatov.

Napríklad v spomínanej zmenárni Coinbase, ktorá je aj jedným zo zakladateľov projektu Libra, si účtuje za nákup kryptomeny poplatok do výšky najčastejšie dvoch percent, v prípade nákup priamo z karty bez transferu peňazí z banky je poplatok 3,99 percenta. 

Aj napriek tomu, že kryptomeny postupne získavajú vyššiu mieru adaptácie, stále sú považované z hľadiska investícií za špekuláciu a tak by ste k nim mali aj pristupovať. Aj keď v dlhodobom horizonte bitcoin stúpa na cene, nie je zaručené, že môže kedykoľvek dôjsť k výraznému prepadu. Ak by ste si chceli vyskúšať vlastniť kryptomenu, m 

Pri nákupe cez tento odkaz (affiliate) na spomínanej zmenárni Coinbase zísakate pri vložení viac ako 90 eur do niektorej z kryptomien navyše približne 8 eur. 


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu