Astronomická udalosť roka sa blíži, maximum meteorického roja Perzeidy prichádza v auguste


Foto: Astronomická udalosť roka sa blíži, maximum meteorického roja Perzeidy prichádza v auguste

Najviac očakávaná a obľúbená astronomická udalosť sa blíži. Aj v roku 2019 budeme môcť pozorovať meteorický roj Perzeidy, ktorý prichádza pravidelne v letných mesiacoch. Tento roj je najviac obľúbený najmä pre jeho vysokú výdatnosť. Pozorovať sa dá už od polovice júla, no maximum prichádza vždy v dňoch medzi 11. až 13. augustom. Nočnú oblohu vtedy pretne aj viac ako 100 meteorov za hodinu, pričom voľným okom je možné pozorovať takmer polovicu z nich. Vďaka tomu sú Perzeidy vrcholom astronomickej sezóny.

„Meteory sa pohybujú mimo atmosféry po rovnobežných dráhach a po vniknutí do zemskej atmosféry zhoria vo výškach nad 80 km. Pri pozorovaní zo Zeme vplyvom perspektívy zdanlivo vyletujú z jedného miesta na oblohe, ktoré leží v súhvezdí Perzea. Odtiaľ pochádza pomenovanie Perzeidy,“ vysvetľuje doc. Ján Svoreň z Astronomického ústavu SAV.

Pozorovanie meteorického roja môže pokaziť svetelný smog, mesiac a zatiahnutá obloha. Najlepšie pozorovacie podmienky sú preto mimo väčších miest, ideálne niekde uprostred poľa, na lúke s dobrým rozhľadom. Ak sa počasie v dňoch maxima meteorického roja nevydarí, nič ešte nie je stratené. Aj po skončení maxima bude stále možné sledovať zvýšený počet meteorov. 

„Pozorovanie v blízkosti maxima nad ránom 13. augusta bude tento rok rušiť Mesiac, ktorý bude len dva dni pred splnom. Napriek tomu je frekvencia Perzeíd taká vysoká, že ich zaznamenáme aj pri svietiacom Mesiaci,“ hovorí astronóm.


Kde sa dá najlepšie pozorovať? 

Žilinčania vyhľadávajú miesta, kde pochopiteľne nie je veľa svetla a pozorovanie nerušia osvetlené reklamné pútače, či verejné osvetlenie. Najviac ľudí je možné stretnúť počas maxima meteorického roja na letisku pri obci Višňové, tam však výhľad v posledných rokoch kazí osvetlenie staveniska tunela Višňové.

Druhým miestom je Straník, ale z jeho zadnej strany, ktorá nemá výhľad na mesto. Niekoľko pozorovateľov zavíta každoročne aj na neďaleký Polom, no najlepšie hodnotené miesto je v Terchovej a Vrátnej. Podľa slov samotných pozorovateľov je v oblasti obce Terchová najmenej rušivých elementov.

Pri hľadaní vhodnej lokality treba zvažovať miesta, kde nebudú prekážať ani vysoké kopce a hory. Potom už stačí len karimatka, deka a trochu trpezlivosti :-)

Miesto: -
Dátum: 11.08.2019 - 23:00    13.08.2019 - 03:00



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu