Pre lúku na Solinkách pripravuje mesto architektonickú súťaž, z ktorej vzíde finálne riešenie územia


Foto: Pre lúku na Solinkách pripravuje mesto architektonickú súťaž, z ktorej vzíde finálne riešenie územia Foto: ilustračné

Dvaja poslanci za sídlisko Solinky prezentovali pred niekoľkými dňami vlastnú víziu využitia pozemku pri Solinkách, pre ktorý ešte v roku 2017 vypracovali zástupcovia rôznych odborných oblastí víziu s názvom Urbanisticko-architektonicko-krajinárske riešenie územia športovo-rekreačného areálu Chrasť.

Práve na základe výsledkov workshopu, na ktorom sa k návrhu postupne vyjadrovali odborníci pre jednotlivé obory – doprava, územný plán, životné prostredie, architektúra, urbanizmus, krajinárstvo, plánuje mesto na jeseň vyhlásiť architektonickú súťaž.

Poslanci Martin Kapitulík a Peter Cibulka však prostredníctvom tlačovej správy a príspevkov na sociálnych sieťach predstavili vlastnú víziu riešenia daného územia, podľa ich návrhu by tu mal vzniknúť prírodný park. V priestore navrhujú zasadiť venčovisko, cvičisko, lúčny priestor s piknikovými stolmi a oddychovú zónu.

Ekopark by mal byť podľa vízie poslancov rozdelený na hlavný park a ohradený park pre psíčkarov. V hlavnom parku by sa mal nachádzať turistický a bežecký chodník, oddychové priestory s lavičkami a upravenou zeleňou, altánok a drevené lehátka na opaľovanie s knihobúdkami.

Trávnaté plochy by mali byť upravené tak, aby sa na nich dal hrať volejbal a bedminton. Chýbať by nemala stromová a krovinná výsadba.

„Lúka má dôležitú ochrannú funkciu. Nachádza sa medzi sídliskom Solinky a lesoparkom, ktorému pomáha tak, že tlmí vplyvy vysoko urbanizovaného sídliskového prostredia a poskytuje domov mnohým druhom živočíchov a rastlín. Preto v našom návrhu chceme na veľkej ploche uchovať túto jej základnú lúčnu funkciu. Vytvorenie prírodného parku garantuje, že sa tu nebude nič stavať, čo je pre túto lokalitu tou najväčšou hrozbou,“ uviedol Cibulka.

Mesto pripravuje architektonickú súťaž, územný plán pripúšťa výstavbu športoviska


Obaja poslanci avizujú, že zámer predložia už na septembrové zasadnutie Mestského zastupiteľstva v Žiline. Primátor Peter Fiabáne dnes reagoval na takýto postup a spôsob prezentácie riešenia verejného priestoru, mesto podľa jeho slov nebolo o tomto zámere informované.

V súlade s územným plánom, ktorý v tomto priestore definuje zmiešanú funkciu využitia na šport a rekreáciu so zachovaním vysokého podielu zelene, pripravuje vedenie ešte tento rok architektonickú súťaž.

„Mesto pripraví na jeseň architektonickú súťaž na základe toho, čo hovorí územný plán a výsledkov workshopu. Nebránime sa prezentovaniu rôznych názorov vrátane takéhoto pohľadu, súťaž bude komunikovaná s občanmi, pretože som presvedčený o tom, že obyvatelia Soliniek nevedia o niektorých veciach,“ dodal Fiabáne s tým, že priestor môže slúžiť viacerým funkciám s vysokou pridanou hodnotou.

Podrobnejšiu správu o návrhu z workshopu sme spracovali v apríli 2018, kedy ju vzali na vedomie poslanci vtedajšieho zastupiteľstva. Súčasťou návrhu podľa výsledkov workshopu by bola aj plaváreň, čo poslanec Cibulka označil za “hrozbu”.

Odborníci pritom na záver správy pripomenuli, že aj pri ich návrhu vrátane športoviska a parkovacích miest zostane zachovaný súčasne nastavený koeficient zelene v územnom pláne:

„Pri takto nastavených parametroch napĺňame požiadavku územného plánu na koeficient zastavanej plochy 0,3 a koeficient zelene 0,7. Vzhľadom na sklon terénu sa ponúka riešiť objekt plavárne zapustením do terénu s využitím podzemného parkovania. Týmto riešením sa šetrí priestor na teréne, ktorý môže byť využitý na vybavenosť areálu plavárne alebo parku. Sú rešpektované cyklochodníky. Dopravný ostrovček počíta s dobíjacou stanicou elektrobicyklov, stojiskom pre bicykle a úložný priestor pre športovcov,“ dodali odborníci v záverečnej správe. 



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu