Žilinská univerzita v Žiline privítala významnú svetovú vedkyňu so slovenskými koreňmi prof. Bajcsy


Foto: Žilinská univerzita v Žiline privítala významnú svetovú vedkyňu so slovenskými koreňmi prof. Bajcsy Foto: Žilinská univerzita v Žilina

Popredná odborníčka v oblasti počítačových vied a robotiky, dlhoročná profesorka na univerzitách v Pensylvánii a Kalifornii, zakladateľka Centra pre výskum informačných technológií v záujme vedy CITRIS, nositeľka mnohých významných ocenení za prínos v robotike, automatizácii či umelej inteligencii. Profesorka Ruzena Bajcsy prijala pozvanie na Slovensko, aby potvrdila, že spolupráca vo výskume nepozná hranice. 

Na základe iniciatívy Žilinskej univerzity v Žiline (UNIZA) prijala pozvanie na návštevu Slovenska profesorka Ružena Bajcsy, ktorá je považovaná za jednu z najdôležitejších žien vo svete vedy, výskumu a inovácií. Momentálne pracuje na UC Berkeley, kde prednáša o robotike a venuje sa výskumu umelej inteligencie.

Pani profesorka tiež odborne vedie program spolupráce UC Berkeley - UNIZA, ktorý začal už v septembri 2017 pri príležitosti oficiálnej návštevy prezidenta Slovenskej republiky J.E. A. Kisku v USA, kedy bola podpísaná zmluva strategického partnerstva v oblasti inteligentných dopravných systémov s podporou Úradu podpredsedu vlády SR pre investície a informatizáciu.

Počas prednášky. Zdroj: UNIZA

Práve vďaka tejto spolupráci UNIZA získava prístup na rozšírenie svojho výskumu aj do Kalifornie, kde sa nachádzajú inovačné centrá popredných svetových firiem aj v oblastiach inteligentných dopravných systémov. Táto zmluva však umožňuje aj to najpodstatnejšie - vysielať doktorandov alebo mladých výskumných pracovníkov pôsobiť na jednej z najprestížnejších verejných vysokých škôl na svete. 


Jozef Ristvej, prorektor pre medzinárodné vzťahy a marketing UNIZA, spomína na podpis zmluvy s nadšením: „Bol to veľký krok vpred. Je úžasné sledovať, ako sa čím ďalej viac prehlbuje spolupráca našej univerzity s UC Berkeley. A to nielen v oblasti výskumu či výmeny pracovníkov, ale hlavne v spoznávaní úžasných osobností ako je pani profesorka Bajcsy, ktorá je bezpochyby kľúčovou osobnosťou v oblasti inteligentných systémov a čo je pre nás dôležité - v oblasti dopravy.“

Počas návštevy na Slovensku pani profesorka Bajcsy a jej doktorandka Laurou Hallock vystúpili na pravidelnom seminári Laboratória umelej inteligencie Žilinskej univerzity. Prednáška pre akademickú obec UNIZA sa uskutočnila dňa 29. 7. 2019.

Témy boli nasledujúce: Vedecké metódy v ére veľkých dát a strojového učenia (Ruzena Bajcsy) a Systémová identifikácia ľudskej svalovoskeletálnej dynamiky (Laura Hallock). Obe výskumníčky vystúpia zajtra aj na Slovenskej technickej univerzite v Bratislave.  



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu

Zdroj: TS Žilinská univerzita v Žilina