Žilinský kraj a celé stredné Slovensko zasiahli výpadky elektriny, bez prúdu boli tisíce domácností


Foto: Žilinský kraj a celé stredné Slovensko zasiahli výpadky elektriny, bez prúdu boli tisíce domácností Foto: ilustračné

Stredoslovenská distribučná (SSD) dnes informovala o rozsahu včerajších výpadkov, ku ktorým došlo v dôsledku intenztívnej búrky a vetra. Prerušenia dodávky elektriny nastali na strednom Slovensku, cez noc sa situácia upokojila a energetikom sa podarilo obnoviť dodávku energie pre tisícky odberných miest.

Aj dnes pokračuje odstraňovanie porúch, preto žiada SSD obyvateľov o trpezlivosť. Poruchy začali v Žilinskom a Banskobystrickom kraji pribúdať v dôsledku intenzívnych búrok a silného nárazového vetra, informovali sme napríklad o požiari na stĺpe vedenia vysokého napätie.

Na viac ako tri minúty boli bez elektriny desaťtisíce ľudí, výpadky dosiahli úroveň kalamity

Včera o 22:00 hod. bolo bez prúdu viac ako 6 000 domácností, ráno evidovala Stredoslovenská distribučná (SSD) sedem porúch na úrovni vysokého napätia.


„Bez elektriny je momentálne približne 1 500 odberných miest.Najviac odberateľov je bez elektrickej energie v okrese Žiar nad Hronom, konkrétne v Kremnici, Starej Kremnici a Ladomerskej Vieske. Ďalšie poruchy riešia energetici v obciach Studená, Nová Bašta a Stará Bašta, ktoré ležia v Rimavskosobotskom okres,“ uviedol hovorca SSD Miroslav Gejdoš.

Bez elektriny sú aj desiatky odberných miest v Hontianskych Moravciach (okres Krupina) a Kráľovej Lehote (okres Lipt. Mikuláš).

Výpadky dosiahli na strednom Slovensku úroveň kalamity. To znamená, že za posledných 24 hodín bolo bez elektriny na viac ako tri minúty viac než 30-tisíc odberateľov. Najviac problémov spôsobili stromy a konáre, ktoré spadli na elektrické vedenie.

„V niektorých prípadoch pretrhali vodiče a poškodili stĺpy. Na viacerých miestach došlo aj k požiarom. Elektrikári aj dispečeri zo SSD robili všetko, čo bolo v ich silách, aby vyriešili nebezpečné situácie čo najskôr, a to aj v spolupráci so záchrannými zložkami. Keďže im situácia nedovolila odstrániť všetky poruchy počas noci, hneď na svitaní vyrazili do terénu v plnom nasadení, aby obnovili dodávky elektrickej energie hneď, ako to bude možné. Prácu im však komplikuje mokrý neprístupný terén,“ dodal hovorca.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu