Na Žilinskej univerzite v Žiline bude prednášať profesorka Bajcsy z UC Berkeley


Foto: Na Žilinskej univerzite v Žiline bude prednášať profesorka Bajcsy z UC Berkeley Foto: uniza.sk

V pondelok 29. júla 2019 privíta Žilinská univerzita v Žiline (UNIZA) významnú osobnosť z oblasti robotiky a umelej inteligencie, na pravidelnom seminári Laboratória umelej inteligencie Žilinskej univerzity vystúpi profesorka Kalifornskej univerzite v Berkeley Ruzena Bajcsy. Spolu s ňou bude mať prednášku aj doktorantka Laura Hallock. 

Profesorka Bajcsy študovala na STU v Bratislave, kde získala inžiniersky titul aj doktorát v odbore elektrotechnika. Ďalší získala v odbore computer science na Stanford University. Dnes pôsobí ako profesorka na Berkeley, práve s touto prestížnou univerzitou má UNIZA dlhodobú spoluprácu v niektorých oblastiach.

Témou jej prednášky v Žiline budú Vedecké metódy v ére veľkých dát a strojového učenia, Laura Hallock bude prednášať na tému Systémová identifikácia ľudskej svalovoskeletálnej dynamiky.


„Od začiatku svojej vedeckej kariéry sa Ruzena Bajcsy venuje oblasti robotiky a umelej inteligencie. V rámci svojho známeho prístupu známeho ako aktívne vnímanie („active perception“) prišla napríklad s myšlienkou aktívneho zberu vnemov za pomoci inteligentného riadenia a rozhodovania. V posledných rokoch sa venuje témam, ktoré spadajú aj do oblasti biomedicínskeho inžinierstva. Smeruje k vytváraniu robotických či iných umelých systémov, ktoré by pomohli človeku napríklad v zdravotníctve. V spolupráci s doktorandkou Laurou Hallock sa venuje snímaniu a modelovaniu pohybu ľudských svalov,“ popisuje univerzita v materiáloch k návšteve profesorky s tým, že posledná menovaná činnosť oboch pracovníkov má využitie napríklad pri vývoji protetických pomôcok a exoskeletov či v medicínskej diagnostike. 




Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu