Niektorí vodiči vchádzajú autom do lesoparku aj napriek zákazu, návštevníci môžu zavolať políciu


Foto: Niektorí vodiči vchádzajú autom do lesoparku aj napriek zákazu, návštevníci môžu zavolať políciu

Čitateľ Rasťo nás upozornil na situáciu, ktorej bol pred niekoľkými dňami svedkom v žilinskom Lesoparku Chrasť. Počas jeho návštevy oddychovej zóny spozoroval, ako do areálu vchádza osobné auto. Jeho vodič zaparkoval na kraji chodníka, čiastočne na trávnatej ploche.

„Pán si prišiel do lesoparku dať cigaretku na čerstvom vzduchu, z parkoviska to bolo zjavne pešo ďaleko. Zákaz vjazdu si nevšimol, však brána bola otvorená. Ale treba ho pochváliť, že zaparkoval čiastočne na zeleni a nebránil ostatným autám v premávke po lesoparku, kde sa hrajú deti,“ opísal nám Rasťo.

K podobným situáciám v lesoparku z času na čas dochádza. Vodiči prechádzajú cez bránu aj napriek dobre viditeľnej dopravnej značke zakazujúcej vjazd všetkým vozidlám s výnimkou dopravnej obsluhy. Parkovisko pred vstupom býva často plné, to však šoférom nedáva oprávnenie na porušovanie vyhlášky o cestnej premávke.

V lesoparku sa bežne pohybuje množstvo detí aj cyklistov, prevážanie sa autom po tejto oddychovej zóne môže byť preto nebezpečné. Návštevníci môžu v prípade, ak spozorujú nezodpovedného vodiča vchádza s autom do parku, kontaktovať mestskú alebo aj štátnu políciu.


„Orgány oprávnené objasňovať priestupky sú povinné v rozsahu svojej pôsobnosti prijímať oznámenia o priestupkoch a čo najskôr ich vybavovať. To znamená, že občania sa v prípade protiprávneho konania môžu obrátiť na Mestskú políciu alebo Policajný zbor,“ uviedol Martin Matejko, zástupca náčelníka Mestskej polície Žilina.

Ako ďalej spresnil, možnosti na podanie oznámenia o priestupku sú viaceré. Prvým je vytočenie čísla 158 alebo 159, kde po oznámení na miesto dorazí vyslaná policajná hliadka a vodiča dorieši. Druhou možnosťou je podanie oznámenia osobne, orgánu oprávnenému objasňovať priestupky. Vtedy sa napíše o obsahu oznámenia záznam. „Zápisnica sa napíše len vtedy, ak by oznámenie skutočností dôležitých pre rozhodnutie nebolo možné vykonať neskôr pred správnym orgánom,“ spresnil Martin Matejko.

Občania majú možnosť oznámiť priestupok aj anonymne - zaslaním fotografie. Avšak, pokiaľ fotografia nedisponuje vyznačeným dátumom a časom, a vozidlo sa po príchode hliadky na mieste za účelom zadokumentovania nenachádza, správny orgán nebude disponovať žiadnym dôkazným prostriedkom, resp. podkladom dôležitým pre rozhodnutie.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu