Vodiči na Spanyolovej zastavujú na STOPke aj keď svieti zelená, vodiaci prah obchádzajú v protismere


Foto: Vodiči na Spanyolovej zastavujú na STOPke aj keď svieti zelená, vodiaci prah obchádzajú v protismere

Križovatka na Spanyolovej ulici v Žiline prešla kompletnou rekonštrukciou a v súčasnosti je už plne v prevádzke. Pôvodný semafor pre chodcov bol odstránený a pribudla nová cestná svetelná signalizácia pre každý smer. Po novom sa tak autá počas dopravnej špičky riadia semaformi a nevznikajú zbytočné kolóny či kolízne situácie pri odbočovaní. Jednoduchší prechod cez cestu majú aj chodci. 

Na zmenu organizácie dopravy v križovatke V. Spanyola a Juraja Fándlyho si niektorí vodiči buď ešte nezvykli alebo neovládajú pravidlá cestnej premávky. Dôkazom toho je zastavovanie vozidiel na zvislej dopravnej značke STOP aj pri zapnutom semafore. Svetelná signalizácia je pritom nadradená dopravnému značeniu. V takomto prípade nestíha prejsť dostatočný počet áut na zelený signál a následne vzniká kolóna a nervozita. 

Druhý prípad, kde si zasa vodiči nechcú zvyknúť na zmenu, je odbočovanie zo Spanyolovej ulice smerom k areálu nemocnice. V rámci prestavby spomínanej križovatky došlo aj k doplneniu vodiaceho prahu, ktorý má zamedziť odbočovaniu áut cez šikmé rovnobežné čiary. To však nepomáha a vodiči jazdia ďalej cez protismerný jazdný pruh, kde obmedzujú ostatných účastníkov premávky. Nad predĺžením vodiaceho prahu zatiaľ mesto neuvažuje.

„Doplnené dopravné značenie na ulici V. Spanyola, bolo vyhotovené v zmysle projektovej dokumentácie stavebných úprav križovatky ulíc Vojtecha Spanyola a Juraja Fándlyho v Žiline. Stavba je dnešnému dňu ukončená. Nad rozširovaním prahu zatiaľ neuvažujeme,“ uviedla za Mesto Žilina Erika Lašútová.

Vodiči si budú na zmeny musieť zvyknúť, v opačnom prípade môžu očakávať častejšie kontroly polície a následné pokuty za porušovanie pravidiel cestnej premávky.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu