Festival zapáleného slovenského divadla a tanca KIOSK 2019 v Žiline má nosnú tému Vyhorenie


Foto: Festival zapáleného slovenského divadla a tanca KIOSK 2019 v Žiline má nosnú tému Vyhorenie

Návštevníkov čaká na festivale, ktorý začína už vo štvrtok, výbuch kreativity aj paťhodinový happening. Ak ste zahoreli láskou ku všetkým predstaveniam, ale viete, že ak by ste navštívili všetko, vyhoríte, vyberáme niekoľko tipov.

Oplatí sa prísť už prvý deň, nakoľko vo štvrtok uvedieme špecifický niekoľkohodinový happening Jara Viňarského: exposition / THE TOUCH OF THE OPEN (od 17.00).

Predstavenie malo prvé - ešte len rozpracované - uvedenie na minuloročnom Kiosku. Kus, ktorý nie je bežným javiskovým dielom s ustálenou podobou sa bude odohrávať na platforme zhorenej sály S2, avšak nechce byť jej memoriálom.

Prinesie osobitý typ performatívnej skúsenosti, ktorá nepopiera hodnotu formátov tradičných, no reflektuje súčasný vývoj ľudskej spoločnosti a tým prirodzene konfrontuje tradičné, známe, zaužívané. Diváci budú prichádzať, aj odchádzať, môžu nájsť odvahu sa zapojiť alebo sa len tak prizerať.

 

Štvrtok však bude patriť tiež dvom uvedeniam Habibi 2196-18 (15.30), inscenácii, ktorá pred nás stavia metaforu strachu z inakosti, z neznámeho a zdôrazňuje, že to, že nie sme odsúdení na život vo väzení, neznamená, že vonku sa nemôžeme cítiť neslobodne.


Oplatí sa vidieť aj kvôli tanečnému výkonu mladého performera Lukáša Zahyho a odporúčame zotrvať aj na diskusii po prvej repríze. 

Počas ďalších troch dní uvedieme výrazné tanečné mužské sóla (tak to tento rok vyšlo, nebol v tom zámer). V piatok bude Nová synagóga patriť tanečným bezstarostným impresiám Martina Talagu alias Faunusa (18.30), počas sobotnej noci sa v nej bude pýšiť Andrej Petrovič (P / One of the Seven, 22.00) a hľadať podoby prvého smrteľného hriechu na úrovni umeleckej interpretácie, fyzickej, ale aj politickej, genderovej, vizuálnej, anatomickej.

V nedeľu festival na platforme S2 uzavrie Solo for Mr. Folk Milana Hericha (15.00). Inšpiráciou preň sa stal slovenský folklórny tanec, ktorý je Herichom deštruovaný a transformovaný do súčasnej podoby.   

Ak patríte medzi odvážnych divákov, nevynechajte v sobotu 60-minútový kus Tropical Escape (16.00), ktorý jeho autori Csaba Molnár, Márcio Canabarro popisujú ako “samizdatový výbuch kreativity a analýzu sprostých snov, v ktorej sa s použitím osobných a historických odkazov prepájajú exotika aj drina, potrebné pre dosiahnutie rozkoše a fantázie”. 

Spomínané tituly sú len kúskami festivalu, ktorý toho ponúka oveľa viac - ďalšie predstavenia, inscenované čítane, zapálené diskusie, detský program, tematické večerné párty.

A bude aj organizovaný výlet na kúpalisko - ak už vám bude hroziť vyhorenie z behania medzi predstaveniami, nech sa aspoň na chvíľu schladíte! Podrobný program festivalu nájdete na www.kioskfestival.sk


Miesto: -
Dátum: 25.07.2019 - 12:00    28.07.2019 - 17:00



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu

Zdroj: TS KIOSK Festival