Mesto Žilina pripravuje odpredaj luxusnej Audi A8L, primátor služobne využíva Škodu Superb


Foto: Mesto Žilina pripravuje odpredaj luxusnej Audi A8L, primátor služobne využíva Škodu Superb

V roku 2016 zaobstaralo mesto Žilina pre potreby vtedajšieho primátora Igora Chomu luxusný auomobil Audi A8 Long za sumu 77 177 eur, pre medializáciu postupu pri obstarávaní pôvodný víťazný uchádzač odstúpil od zmluvy. Porušenie zákona pri verejnom obstarávaní v marci roku 2017 konštatovala aj Rada Úradu pre verejné obstarávanie (ÚVO) svojim druhostupňovým rozhodnutím.

Obstaranie luxusnej limuzíny vyvolalo nevôlu medzi obyvateľmi mesta, kedže trend vo verejnej sfére je opačný a nakupovanie prémiových vozidiel je skôr na ústupe. Ku gestu predaja luxusnej limuzíny pristúpil aj Žilinský samosprávny kraj na podnet predsedníčky Eriky Jurinovej, ktorá by podľa jej slov potenciálne užívanie vozidla považovala za papalášizmus.

V predvolebnom rozhovore, ktorý sme realizovali s väčšinou kandidátov na primátora v uplynulých voľbách, uviedol podobný zámer v prípade zvolenia aj súčasný primátor Peter Fiabáne: Na otázku aké budú prvé kroky po zvolení odpovedal k tejto téme: „Nech to znie akokoľvek populisticky, predám služobné auto Audi. Pre mňa je prejavom arogancie a neúcty.“

 

Mesto Žilina dnes pripravuje súťaž na odpredaj vozidla, momentálne zabezpečuje aktuálny znalecký posudok pre stanovenie prepokladanej hodnoty. Následne ponúkne automobil, ktorý je od nástupu primátora Fiabáne využívaný minimálne, na predaj:


„Mesto Žilina v súčasnej dobe pripravuje verejnú obchodnú súťaž, v rámci ktorej plánuje odpredať Audi A8L a ktorá bude realizovaná formou elektronickej aukcie. Vozidlo bolo v prvom polroku 2019 využívané zamestnancami mestského úradu v minimálnej miere a to len v takom prípade, keď nebolo k dispozícii iné služobné vozidlo,“ spresnila hovorkyňa mesta Žilina Barbora Zigová.

Na rozdiel od župy, ktorá predáva staršie vozidlo, si vyžaduje relatívne nový automobil menej nákladov, v tomto roku muselo mesto uhradiť len poplatky za kontroly. Primátor využíva na služobné účely vozidlo Škoda Superb, ktorým mesto v roku 2017 nahradilo starý Mercedes-Benz E triedy.   

„Vzhľadom na to, že mesto auto využíva v minimálnom rozsahu, boli v prvom polroku 2019 v súvislosti s údržbou predmetného vozidla vynaložené len finančné prostriedky na prípravu a vykonanie STK a EK v sume 159 eur,“ uzavrela Zigová. 


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu