Tip na výlet: V obci Klin na Orave sa nachádza najvyššia socha Ježiša Krista na Slovensku


Foto: Tip na výlet: V obci Klin na Orave sa nachádza najvyššia socha Ježiša Krista na Slovensku
Galéria: 6 fotiek

V Žilinskom kraji leží obec Klin, ktorá sa môže pochváliť niečim, čo sa vo svete len tak nevidí. Na vrchu Grapa, v nadmorskej výške 686 metrov, stojí kópia slávnej brazílskej sochy Ježiša Krista.

Vysoká je presne 9,5 metra, rozpätie jej rúk je 7 metrov a celková hmotnosť 23 ton. Autorom sochy je miestny ľudový rezbár Peter Ganobjak.

Vo svete sa nachádzajú len tri takéto sochy, pričom najznámejšia je nad mestom Rio de Janeiro, druhá v portugalskom Lisabone a tretia práve na Orave. Obec je od Žiliny vzdialená približne 100 kilometrov, výlet je preto vhodné absolvovať autom, autobusom či vlakom.

V minulom roku premával počas letných prázdnin zadarmo každú sobotu ORAVSKÝ EXPRES, vlak zo Žiliny do Oravského Podzámku. Tento rok Žilinská župa o spustení vlakového spojenia zatiaľ neinformovala.


V prípade pekného počasia je z vrchu Grapa krásny výhľad na celú obec Klin a Oravskú priehradu. V diaľke je možné pozorovať aj ďalšie okolité obce či okresné mesto Námestovo. V ideálnych podmienkach sa dá dovidieť až do poľského Zakopaného na vrch Giewont.


GPS súradnice:
N: +49° 27’ 12.07”
E: +19° 28’ 59.44”




Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu