Oddelenie cudzineckej polície v Žiline presťahujú ešte tento rok, nová pobočka vznikne v Ružomberku


Foto: Oddelenie cudzineckej polície v Žiline presťahujú ešte tento rok, nová pobočka vznikne v Ružomberku Foto: Dnes sídli oddelenie na Bánovskej ceste, čoskoro sa presťahuje

Pred niekoľkými dňami sme vás informovali o nepríjemnej skúsenosti nášho čitateľa, ktorý opísal zážitok z návštevy Oddelenia cudzineckej polície Policajného Zboru Žilina, ktoré v súčasnosti sídli na Bánovskej ceste. Viacerí návštevníci majú skúsenosti s nedostatočnou kapacitou oddelenia, výnimkou nie sú ani situácie, kedy čakajúci klienti nocujú pred budovou.

Oddelenie má podľa slov hovorkyne Prezídia policajného zboru Denisy Baloghovej tabuľkový stav 33 pracovníkov, počas stránkových hodín sú priamo klientom k dispozícii štyria až piati pracovníci.

„Prípadný väčší počet pracovníkov nie možný vzhľadom na priestorové možnosti a limity informačnej infraštruktúry. Na prijatých žiadostiach klientov pracuje každý pracovný deň ďalších šesť až 10 pracovníkov. Oddelenie cudzineckej polície Policajného zboru Žilina patrí v súčasnej dobe k najviac zaťaženým Oddeleniam cudzineckej polície v rámci Slovenskej republiky a taktiež má jednu z najväčších územných pôsobnosti v rámci Slovenskej republiky,“ potvrdila Baloghová.

Aj preto pristupuje polícia k opatreniam, ktoré majú skvalitniť a zrýchliť vybavovací proces. V preklade to znamená, že ešte v tomto roku by sa malo oddelenie sťahovať do nových priestorov, na ktorých aktuálne prebiehajú dokončovacie práce.


Žilinské pracovisko pomôže odľahčiť aj nová pobočka v Ružomberku

Po presťahovaní by malo OCP PZ Žilina patriť k najmodernejším pracoviskám cudzineckej polície v rámci Slovenskej republiky. Konkrétny dátum sťahovania zatiaľ nie je známy. Polícia chce odbremeniť oddelenie v Žiline od narastajúceho počtu klientov aj tým, že v Ružomberku otvorí nové pracovisko:

„V rámci územnej pôsobnosti Žilinského kraja bude v druhom polroku 2019 taktiež otvorené Oddelenie cudzineckej polície Policajného zboru Ružomberok. V priestoroch, kde vznikne nové oddelenie v Ružomberku, v súčasnej dobe prebiehajú stavebné úpravy.  Oddelenie bude otvorené hlavne z dôvodu zníženia zaťaženosti pracovníkov Oddelenia cudzineckej polície PZ Žilina, zrýchlenia, skvalitnenia vybavovacieho procesu a priblíženia Oddelenia cudzineckej polície PZ klientom,“ dodala hovorkyňa.

Do územnej pôsobnosti oddelenia v Ružomberku budú patriť okresy Dolný Kubín, Liptovský Mikuláš, Martin, Námestovo, Ružomberok, Turčianske Teplice, Tvrdošín, dôsledkom čoho dôjde k výraznému zníženiu zaťaženia pracovníkov OCP PZ Žilina a k zrýchleniu, skvalitneniu vybavovacieho procesu klientov.

Pripravované zmeny sú aj výsledkom sťažností klientov a návštevníkov oddelenia: Ministerstvo vnútra dostalo sťažnosti na rýchlosť obslúženia klientov ako aj stav priestorov čakárne a aj z týchto dôvodov došlo k uvedeným opatreniam, ktoré majú za cieľ zrýchlenie, skvalitnenie vybavovacieho procesu klientov a vytvorenie nových moderných pracovísk cudzineckej polície pre klientov,“ uzavrela Baloghová.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu