Zábrany proti vjazdu áut na chodník na Centrálnej ulici nevybudujú, mesto odporúča volať políciu


Foto: Zábrany proti vjazdu áut na chodník na Centrálnej ulici nevybudujú, mesto odporúča volať políciu

V pondelok 8. júla sme informovali o probléme, ktorý trápi mnohých chodcov a cyklistov na okraji sídliska Solinky. Tí sú obmedzovaní vodičmi jazdiacimi po chodníku na Centrálnej ulici.

Chodník je určený len pre chodcov a cyklistov a nadväzuje na trasu vedúcu zo sídliska Vlčince. Denne po ňom prechádza množstvo ľudí, v posledných mesiacoch ho však čoraz viac využívajú vodiči osobných áut. Tí jazdia úsek približne 60 metrov do areálu lezeckého centra.

„Tie autá si tu jazdia ako by boli na ceste a keď niekoho upozorníte, ešte vám vynadá,“ uviedol jeden z obyvateľov ulice Osiková. Nielen obyvatelia sídliska ale aj mnohí prechádzajúci chodci a cyklisti by preto uvítali osadenie zábran. Autá ich totiž obmedzujú a chodník tak stráca na význame väčšej bezpečnosti oproti pohybu po ceste.


Mesto Žilina zábrany neplánuje osadiť, odporúča volať políciu

Jazda po chodníku je upravená priamo v zákone o cestnej premávke, ktorý jasne hovorí, že iní účastníci cestnej premávky než chodci nesmú chodník používať. To neplatí, ak je dopravnou značkou alebo dopravným zariadením určené inak. Za porušenie zákona je možné páchateľovi priestupku uložiť v blokovom konaní na mieste pokutu v hodnote do 50 €.

§ 52 ods. 2, zákona č. 8/2009 Z. z.
Iní účastníci cestnej premávky než chodci nesmú chodník používať; to neplatí, ak dopravnou značkou alebo dopravným zariadením je určené inak alebo ak ide o zastavenie alebo státie vozidla, pri ktorom ostane voľná šírka chodníka najmenej 1,5 m okrem zóny s dopravným obmedzením spočívajúcim v zákaze zastavenia alebo státia a zóny s plateným alebo regulovaným státím.

„Predmetné regulačné stĺpiky nebudú osadené z dôvodu zachovania prejazdnosti vozidiel záchranných zložiek. Mesto Žilina nesúhlasí s osadením predmetných regulačných stĺpikov, keďže sa jedná o dupľovanie. Ak napriek citovaným zákonným normám niekto parkuje na chodníku, jedná sa o priestupok, kedy môžete na jeho riešenie kontaktovať mestskú, resp. štátnu políciu,“ uviedla Erika Lašútová z Odboru tlačový a zahraničných vecí. 

Ak je teda niekto svedkom uvedeného konania na úseku dopravy alebo poškodeným v súvislosti s narušením občianskeho spolunažívania, môže podľa vyjadrenia mesta vo veci kontaktovať operačné stredisko Mestskej polície Žilina na telefónnom čísle 159 alebo 041/5621 166.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu