Samuel sa snažil odrezať zo svojho auta založenú papuču, napokon odišiel s dvomi pokutami


Foto: Samuel sa snažil odrezať zo svojho auta založenú papuču, napokon odišiel s dvomi pokutami Foto: Mestská polícia Žilina

Mestská polícia prijala v nedeľu 7. júla oznámenie o údajnom rezaní blokovacieho zariadenia na ulici A. Bernoláka. Toto blokovacie zariadenie bolo založené na vozidle značky Audi, ktoré tam parkovalo.

„Hliadkou MP na mieste zistené, že TPZOV je prerezané na polovicu a pri vozidle sa už nenachádzajú žiadne osoby. Na miesto sa dostavil aj oznamovateľ, ktorý uviedol, že 3 osoby z miesta odišli vozidlom značky Audi. Lustráciou zistená držiteľka vozidla Zuzana K., ktorá vo veci uviedla, že uvedené vozidlo si požičal jej syn a ide ho ihneď kontaktovať,“ uvádza mestská polícia.

Policajti zakrátko telefonicky vyrozumeli operačné stredisko, že dotyčný syn na uvedenom vozidle viezol kamarátov, ktorí sa snažili TPZOV odstrániť a hneď sa vrátia na miesto doriešiť priestupok.

Ako ďalej uvádza správa mestskej polície, v čase o 01:05 hod. sa ku vozidlu dostavil priestupca Samuel Č., z Rosiny, ktorý bol za dopravný priestupok doriešený na mieste blokovou pokutou 50 € a za porušenie ďalšieho zákona o priestupkoch druhou pokutou vo výške 30 €.


Mestskí policajti spísali k veci zápisnicu o podaní vysvetlenia, kde sa muž vyjadril, že skutok spáchal z nerozvážnosti a prípadnú škodu je ochotný uhradiť.

„Pozor na úmyselné ničenie alebo odcudzenie technického prostriedku na zabránenie odjazdu motorového vozidla, ktoré používajú príslušníci mestskej polície v zmysle zákona č.564/1991 Z.z. o obecnej polícii. Tento ne-populárny donucovací prostriedok sa niektorí vodiči snažia sami zdemontovať z kolesa, pričom ho poškodia napr. karbobrúskou, jednoducho ho ukradnú a tým spôsobujú aj škodu na majetku mesta,“ uvádza Mestská polícia Žilina.

Vodiči a majitelia áut takto riskujú trestné stíhanie, nakoľko sa dopúšťajú prečinu útoku na orgán verejnej moci, pretože použili násilie v úmysle pôsobiť na výkon právomoci orgánu verejnej moci. V júli 2015 vydal rozhodnutie samosudca Okresného súdu v Martine vodičovi, ktorý si sám zložil technický prostriedok a odsúdil ho na trest odňatia slobody vo výmere jeden rok. Uložený trest podmienečne odložil s podmienkou na dva roky.

„Takíto vodiči pritom zabúdajú na skutočnosť, že každé založenie “papuče” je príslušníkmi mestskej polície riadne zadokumentované a vedie sa o tom presná evidencia. To znamená zaznamenávajú sa údaje o vozidle, miesto a čas založenia, porušená norma a samozrejme je zhotovená aj fotodokumentácia. Často takéto skutky sú v blízkosti kamier, alebo takéto konanie nahlásia všímaví občania,“ upozorňuje MP Žilina.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu

Zdroj: Mestská polícia Žilina