VIDEO: Polícia v Žiline pátra po mužovi, ktorý v prevádzkach platí falošnými 50 eurovými bankovkami


Foto: VIDEO: Polícia v Žiline pátra po mužovi, ktorý v prevádzkach platí falošnými 50 eurovými bankovkami Foto: KR PZ Žilina

V uplynulých dňoch sa začali objavovať v tržbách rôznych obchodov a reštaurácií najmä v Žiline podozrivé eurobankovky nominálnej hodnoty 50.-€.

Polícia z uvedeného dôvodu odporúča občanom venovať pozornosť pravosti eurobankoviek. Bankovky obsahujú rôzne ochranné prvky, ktoré ich chránia pred falšovaním. Pravosť eurobankoviek sa dá pomerne ľahko overiť hmatom, pohľadom a naklonením.

Ochranné prvky 50 eurovej bankovky

Vystupujúca tlač
Skontrolujte bankovku hmatom. Na ľavom a pravom okraji lícnej strany bankovky sú krátke vystupujúce čiarky. Tieto čiarky, ako aj hlavný motív, nápisy a veľké číslo nominálnej hodnoty sú na dotyk hrubšie.

Vodoznak s portrétom
Pozrite sa na bankovku proti svetlu. Na ľavej strane sa objaví portrét Európy, hlavný motív a hodnota bankovky.

Okienko s portrétom
Pozrite sa na bankovku proti svetlu. Okienko v holograme na pravej strane sa spriehľadní a objaví sa v ňom portrét Európy, viditeľný na oboch stranách bankovky.


Smaragdové číslo
Nakloňte bankovku. Trblietavé číslo v ľavom dolnom rohu mení farbu zo smaragdovozelenej na tmavomodrú a vytvára svetelný efekt, ktorý sa pohybuje nahor a nadol.

Hologram s portrétom
Nakloňte bankovku. V holograme – striebristom prúžku na pravej strane – sa objaví portrét Európy. Vidieť v ňom aj hlavný motív a hodnotu bankovky.

Polícia v súvislosti s uvedenými prípadmi žiada aj širokú verejnosť o pomoc pri stotožnení neznámej osoby, ktorá bola zachytená kamerovým systémom. Jej svedectvo je dôležité a môže prispieť k objasneniu skutku.

Polícia žiada občanov, aby akékoľvek informácie k totožnosti neznámej osoby oznámili na najbližší útvar Policajného zboru, alebo na bezplatnú telefónnu linku 158.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu

Zdroj: KR PZ Žilina