Fakulta bezpečnostného inžinierstva UNIZA zorganizovala 1. ročník Letnej školy pre deti Záchranárik


Foto: Fakulta bezpečnostného inžinierstva UNIZA zorganizovala 1. ročník Letnej školy pre deti  Záchranárik Foto: Žilinská univerzita v Žiline

V dňoch 1. – 4. 7. 2019 organizovala Fakulta bezpečnostného inžinierstva Žilinskej univerzity v Žiline v spolupráci so Slovenským Červeným krížom - Územným spolkom Žilina prvý ročník Letnej školy Záchranárik. Letnú školu absolvovalo 38 detí vo veku od 6 do 12 rokov.

Deti sa počas štyroch dní stali hasičmi, záchranármi, odborníkmi v civilnej ochrane a detektívmi. Postupne spoznávali prácu profesionálov zblízka a získali mnoho nových vedomostí a zručností. Prvý deň sa zoznámili s príslušenstvom hasičského auta, spoznali rôzne typy hasiacich prístrojov a ich použitie, vyskúšali si požiarny útok na cieľ a  absolvovali rôzne disciplíny v rámci súťaže „Detský železný hasič“.

Výklad o hasení. Zdroj: UNIZA

Druhý deň sa učili ako poskytnúť prvú pomoc pri rôznych zdravotných komplikáciách, spoznali vybavenie sanitky a čo všetko musia zvládať záchranári v praxi. Tretí deň sa učili rozpoznávať varovné signály, použitie ochrannej masky, ako volať na tiesňovú linku, čo všetko má obsahovať evakuačná batožina a venovali sa dopravnej výchove.

Posledný deň bol zameraný na prevenciu proti kriminalite. Deti spoznávali prácu polície a detektívov, učili sa odoberať otlačky prstov, vytvárať podobizeň páchateľa. Deň spestrili aj ukážky práce psovodov. Letná škola Záchranárik bola ukončená slávnostnými promóciami absolventov.

Vďaka patrí všetkým, ktorí sa podieľali na príprave a realizácii jednotlivých aktivít počas letnej školy Záchranárik. UNIZA ďakuje aj partnerom, ktorí pomohli vytvoriť jedinečný program: Slovenský Červený kríž - Územný spolok Žilina, Mestská polícia Žilina, Dobrovoľný hasičský zbor Trnové, Dobrovoľný hasičský zbor Mojš, Kynologický záchranný zbor Žilina – Varín, oddelenie krízového riadenia Obvodného úradu Žilina.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu

Zdroj: TS Žilinská univerzita v Žiline