Návštevnosť Budatínskeho hradu rastie, župa plánuje vybudovať ďalšie parkovisko


Foto: Návštevnosť Budatínskeho hradu rastie, župa plánuje vybudovať ďalšie parkovisko
Galéria: 4 fotky

Aj vďaka postupným obnovám sa stáva z Budatínskeho hradu obľúbené miesto na relax a oddych, pre návštevníkov plánuje Žilinský samosprávny kraj vybudovať nové parkovisko. Za týmto účelom schválili župní poslanci aj odkúpenie ďalšieho pozemku, ktorý sa nachádza medzi železnicou a cestnou komunikáciou. 

Od súkromného vlastníka ho župa odkúpi za sumu 100 eur za meter štvorcový, vedľajší pozemok prešiel do majetku ŽSK už minulý rok. Dva pozemky majú spolu rozlohu viac ako 2200 metrov štvorcových, dnes na nich rastie vysoká tráva a sú nevyužité. Presný počet parkovacích miest určí až projekt.

„Žilinský samosprávny kraj odkúpil od fyzických osôb jeden pozemok a na poslednom zastupiteľstve bolo schválené odkúpenie druhého pozemku. Aktuálne sa pripravuje kúpna zmluva. Súčasne riešime aj pozemok v rámci prístupovej komunikácie, ktorú spravuje mesto Žilina. Presný počet parkovacích miest dnes ešte nevieme vyčísliť, všetko bude závisieť od pripraveného projektu,“ potvrdila hovorkyňa ŽSK Martina Remencová.

Dva predmetné pozemky, na ktorých plánuje Žilinský samosprávny kraj nové parkovisko. Zdroj: mojamapa.sk

Budúci parkujúci sa budú vedieť z pripraveného parkoviska dostať na cyklotrasu a odtiaľ do areálu cez rozľahlý park. Po odkúpení druhého pozemku bude musieť kraj vyriešiť dokumentáciu pre územné a stavebné konanie pre vydanie potrebných povolení a až potom bude možné riešiť výstavbu.

„Nové parkovacie miesta sú navrhované na pozemkoch, ktoré má alebo bude mať ŽSK vo vlastníctve - je to v časti medzi železnicou a cestnou komunikáciou - vjazd do Žiliny z Čadce tak, aby sa peší napojili na existujúcu cyklotrasu popri Váhu a vošli do areálu Budatínskeho hradu zo strany parku,“ uzavrela Remencová.




Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu