Inšpektori odhalili na stavbe D3 Čadca, Bukov - Svrčinovec pravdepodobne nelegálnu prácu


Foto: Inšpektori odhalili na stavbe D3 Čadca, Bukov - Svrčinovec pravdepodobne nelegálnu prácu Foto: Národný inšpektorát práce - ip.gov.sk

Národný inšpektorát práce informoval o tom, že inšpektori zo Žiliny zorganizovali v stredu 3. júla 2019 kontrolu zameranú na nelegálne zamestnávanie na stavbe „Výstavba úseku diaľnice D3 Čadca, Bukov – Svrčinovec“.

V súčinnosti s Oddelením cudzineckej polície Policajného zboru Žilina, pracovisko Kysucké nové Mesto a Obvodným oddelením Policajného zboru v Čadci sa im podarilo odhaliť niekoľko subjektov, ktoré sú podozrivé z nelegálneho zamestnávania.

Spolu kontrolovali inšpektori 92 podnikateľských subjektov - 36 firiem a 56 živnostníkov. Podozrivé subjekty mali zamestnávať načierno osoby zo Slovenska aj z Ukrajiny.


Porušovateľom zákona hrozia desaťtisícové sankcie

Kontroly budú pokračovať počas letných mesiacov, v prípade preukázania porušenia zákazu nelegálneho zamestnávania uloží inšpektorát práce pokutu zamestnávateľovi alebo fyzickej osobe od 2 000 do 200 000 eur, a ak ide o nelegálne zamestnávanie dvoch a viac fyzických osôb súčasne, najmenej 5 000 eur.

Inšpektorát práce v Žiline bude v letných mesiacoch vo zvýšenej miere vykonávať kontroly s obdobným zameraním,“ potvrdil v tejto súvislosti hlavný inšpektor práce IP Žilina Rudolf Kubica. Nelegálna práca navyšuje štatistiky nezamestnanosti, oberá štát o odvody a dane, ktoré zamestnávateľ neuhradí.  

„Osoby, ktoré pracujú nelegálne, sa vystavujú problémom napríklad s nárokom na mzdu, stravovanie, zákonom stanovenú maximálnu výmeru pracovného času, minimálnu výmeru oddychu, či na dovolenku. Riskujú aj problémy pri uplatňovaní si nároku na dôchodok, čo si však často uvedomia až neskôr. Na druhej strane zamestnávatelia, ktorí nelegálne zamestnávajú, krivia rovnosť podmienok na podnikanie, deformujú trh a zároveň sa vystavujú vysokým pokutám a ďalším sankciám, vrátane zrušenia živnostenského oprávnenia,“ uzavrela správa Národného inšpektorátu práce.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu

Zdroj: Národný inšpektorát práce