Ponuku na kúpu MsHK Žilina nepredložil nikto, mesto rokuje s potenciálnym sponzorom


Foto: Ponuku na kúpu MsHK Žilina nepredložil nikto, mesto rokuje s potenciálnym sponzorom Foto: ilustračné

Žilinský hokejový klub ponúklo mesto Žilina na predaj v podobe všetkých desiatich listinných kmeňových akcií, v stanovenej lehote do 26. júna 2019 nepredložil ponuku ani jeden záujemca. Pre vyhlásenie zámeru odpredať MsHK Žilina začiatkom júna zasadlo mimoriadne mestské zastupiteľstvo.

Ešte pred jeho konaním došlo k zmene na poste generálneho manažéra, tým sa stal Ernest Bokroš. O klub mal záujem uchádzač z Košíc, ktorý rodičom mladých hokejistov odprezentoval na stretnutí plány s klubom. Predkladaný zámer odpredaja stanovil minimálnu výšku kúpnej ceny na úroveň symbolického jedného eura za všetkých desať akcií.

Dôvodom je fakt, že znalecký posudok určil ich všeobecnú hodnotu na nula eur. Na mimoriadnom zasadnutí však poslanci zmenili tento návrh a stanovili minimálnu cenu na úroveň tej nominálnej, čiže 2500 eur za akciu. Ak chcel byť uchádzač so svojou ponukou úspešný, musel za klub ohodnotený na nulu ponúknuť minimálne sumu 25-tisíc eur.

Za pozmeňovací návrh Patrika Gromu, ktorým bola zvýšená minimálna suma za odpredaj na 25-tisíc eur, hlasovala väčšina prítomných poslancov. Zdroj: YouTube

Nový majiteľ by musel podporovať aj mládež, odpredaj by odľahčil rozpočet

Schválené podmienky priameho odpredaja určovali potenciálnemu majiteľovi aj povinnosť zložiť zábezpeku vo výške 300-tisíc eur či zaistiť príjmy klubu vo výške najmenej 300-tisíc eur na sezónu pri účinkovaní v prvej lige. V prípade opätovnej extraligovej účasti MsHK Žilina by bolo minimum dvojnásobné. 

Ďalšou podmienkou, ktorá mala pomôcť zachovať úroveň mládežníckeho hokeja v Žiline, ktorý funguje pod samostatným klubom MsHKM Žilina, bolo poskytnutie finančného alebo nefinančného plnenia v rovnakej výške ako poskytne mesto. A to až do výšky 100-tisíc eur za sezónu.


Odpredaj klubu by výrazne pomohol odľahčiť rozpočet mesta Žilina, ktoré jeho chod výrazne spolufinancovalo z titulu jediného akcionára. Do súťaže však nepredložil ponuku ani jeden záujemca, prípadný odpredaj klubu sa tak odkladá a mesto Žilina bude musieť zaistiť finančné prostriedky pre chod klubu aj v nadchádzajúcej sezóne. 

Po neúspešnom predaji hľadajú ďalšie možnosti

Po snahe o odpredaj hľadajú predstavitelia mesta a klubu ďalšie alternatívy, aj tie si však budú musieť nechať odobriť mestským zastupiteľstvom. To by mohlo byť zvolané mimoriadne už o niekoľko týždňov. 

„Zatiaľ rokujeme s jedným záujemcom o spolupráci formou sponzoringu. Keďže však ide o zmenu a nové podmienky spolupráce, bude tento materiál, v prípade, že sa dohodneme, predložený na mimoriadne rokovanie Mestského zastupiteľstva dňa 22. 7. 2019,“ potvrdila hovorkyňa mesta Žilina Barbora Zigová. 

Ak by ale mesto Žilina ako jediný akcionár pokračovalo vo financovaní chodu A tímu, ktorý sa predstaví v prvej lige, bude ho to stáť s najväčšou pravdepodobnosťou viac ako je rozdiel 25-tisíc eur v minimálnej cenovej ponuke na odpredaj, ktorý schválili pozmeňovacím návrhom poslanci. 



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu