Žilina počas najbližších troch mesiacov ožije, v centre mesta sa uskutočnia desiatky podujatí


Foto: Žilina počas najbližších troch mesiacov ožije, v centre mesta sa uskutočnia desiatky podujatí Foto: Mesto Žilina

Najbližšie tri mesiace ožije Žilina množstvom kultúrnych a športových podujatí, koncertov, festivalov či letných premietaní filmov pod holým nebom. Už dnes začína obľúbené Žilinské kultúrne leto, ktoré aj v tomto roku pritiahne do ulíc mesta množstvo návštevníkov.

Tohtoročný program je opäť pestrý a myslí na všetky vekové kategórie či na milovníkov rôznych hudobných žánrov. Okrem tradičných podujatí ako je Mariánske leto, Hudobné stredy s dychovou hudbou, Bažant Kinematograf či Tvorivé remeselné dielne sa Žilinčania a návštevníci mesta môžu aj v tomto roku tešiť na Stredoveký deň, kulinársky festival Bavme sa varením či FIGA – festival inej gastronómie. Po minuloročnom úspechu rannej jogy v parku a výtvarných utorkov, pokračujú tieto aktivity aj počas tohtoročného leta.

„Výtvarné utorky v Sade SNP budú opäť viesť skúsení lektori. Power joga sa bude cvičiť v Parku Ľudovíta Štúra každý utorok a štvrtok v čase od 7.00 do 8.00 hod. Tento rok prichádzame s ďalšou novinkou, a tou je Taoistické Tai Chi, ktoré sa bude cvičiť v Parku Ľudovíta Štúra každú stredu a piatok od 7.00 do 8.00 hod.,“ uviedla vedúca odboru kultúry, športu, cestovného ruchu a regionálneho rozvoja mesta Žilina Ingrid Dolniková.

Výtvarné utorky pripravuje mesto v spolupráci so Súkromnou strednou umeleckou školou v Žiline. Na podujatie je potrebné sa prihlásiť a potvrdiť svoju účasť na oba e-maily: hancina@gmail.com a amazur37@gmail.com. Žilinské kultúrne leto myslí aj na najmenších. Námestie Andreja Hlinku sa každý utorok o 18.00 hod. premení na letné kino pre deti. Telka v meste pre deti pripravila bohatú prehliadku filmov. V prípade nepriaznivého počasia sa bude premietať vo štvrtok.

„Ďalšou zaujímavou aktivitou je mestská outdoorová hra Cestovanie v čase, ktorá je založená na hľadaní QR kódov, ktoré sú verejne dostupné. Po nasnímaní kódu sa súťažiaci dozvedia množstvo zaujímavostí o budovách, okolo ktorých bežne prechádzajú a možno ani netušia, čo sa za ich múrmi odohrávalo,“ vysvetlila Ingrid Dolniková. Všetky potrebné informácie k hre nájdu záujemcovia na stránke www.tikzilina.sk, inštrukcie a pomôcky k hre získajú na info@tikzilina.eu.


Novým podujatím, ktoré prinesie tohtoročné kultúrne leto, je folklórny festival Dožinky. Návštevníci festivalu si vďaka folkloristom zo súboru Rozsutec pripomenú tradičné zvyky počas dožiniek a budú si môcť pozrieť prehliadku kultúrneho dedičstva v oblasti folkloristiky z vybraných regiónov. Počas celého júla pripravilo mesto v spolupráci s občianskym združením Post Bellum na Námestí Andreja Hlinku výstavu s názvom „Príbehy 20.storočia“.

„Nová putovná výstava nadväzuje na rovnomennú predošlú výstavu, ktorú si naposledy mohla verejnosť pozrieť pod hradom Devín v Bratislave. Expozícia zachytáva formou krátkych citátov príbehy ľudí, ktorí sa stali hrdinami našej pamäti národa počas oboch totalitných režimov. Na štyroch panelových vežiach sa okoloidúci môžu zoznámiť s príbehmi pätnástich ľudí, ktorí zažili totalitu na vlastnej koži,“ doplnila Dolniková. 

Žilinské kultúrne leto štartuje dnešným letným kinom pre deti na Námestí Andreja Hlinku. V piatok 5. júla sa od 20.00 hod. v rámci Mariánskeho leta predstaví lotyšská tanečná skupina TDA Dancis a The Blue Time. Budúci týždeň vo štvrtok 11. júla vystúpi na Mariánskom námestí afgansky ženský orchester Ensamble Zohra a o deň neskôr je pripravený koncert kapely Doris Day Band.

„Najbližšie letné týždne to bude v našom meste žiť. Verím, že pripravený nabitý program Žilinského kultúrneho leta priláka na naše námestia a do parkov množstvo divákov. Pozývam všetkých Žilinčanov i návštevníkov nášho mesta, aby si prišli do Žiliny užiť neopakovateľnú atmosféru a prežili množstvo príjemných zážitkov,“ uzavrel primátor mesta Peter Fiabáne.

Podrobný program nájdete na: https://www.kulturneleto.eu/2019/program/.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu

Zdroj: TS Mesto Žilina