Úsek Lietavská Lúčka - Dubná Skala chce NDS sprejazdniť v roku 2023, práce začnú až budúci rok


Foto: Úsek Lietavská Lúčka - Dubná Skala chce NDS sprejazdniť v roku 2023, práce začnú až budúci rok

Národná diaľničná spoločnosť informovala o aktuálnej situácii na stavbe úseku D1 Lietavská Lúčka- Višňové - Dubná Skala. Podľa zverejnených informácií sa pokračuje podľa harmonogramu. Inventarizácia stavby bola oficiálne ukončená a jej výsledky by mali byť známe približne o týždeň.

„Zhotovitelia, ktorí dostavajú úsek D1 Lietavská Lúčka - Dubná Skala, vzídu z viacerých súťaží. Súťaže budú rozdelené tak, aby sa optimalizovala rýchlosť dostavby a špecializácia spoločností pre jednotlivé stavebné objekty. Kvalitu a hodnotu za peniaze zabezpečí multikriteriálne hodnotenie ponúk, čo znamená, že sa budú posudzovať viaceré kritériá, nielen najnižšia cena. Všetky súťaže budú transparentné a záujemcovia dostanú všetky informácie,“ uvádza NDS.

Hlavná trasa diaľnice a tunel sa podľa stanoviska diaľničiarov budú s najväčšou pravdepodobnosťou súťažiť formou súťažného dialógu. Ďalšie časti stavby, napríklad technológia tunela, budú súťažené inou verejnou transparentnou formou podľa zákona o verejnom obstarávaní.


Počas júla odprezentuje NDS proces odchodu doterajšieho zhotoviteľa a postup pri výbere nových zhotoviteľov.  Pokračuje aj vyplácanie podzhotoviteľov. Výsledky inventarizácie budú slúžiť ako podklady na vypísanie súťaží na zhotoviteľov stavebných prác.

„Predpoklad vypísania súťaží na nových zhotoviteľov stavby je v 2. polroku 2019, podpisy zmlúv s novými zhotoviteľmi predpokladáme v roku 2020, následne sa opäť odštartujú práce na úseku. Predpoklad sprejazdnenia úseku je v roku 2023,“ píše sa v stanovisku. Zmluvu so združením Salini Impregilo - Dúha ukončila NDS v marci a to z dôvodu neuspokojivého postupu výstavby.

Harmonogram postupu: 

  • Nová banková záruka do 21 dní od podpisu návrhu o ukončení zmluvy - vykonané 
  • Vyplatenie podzhotoviteľov (2./3. štvrťrok 2019) - prebieha 
  • Inventarizácia stavby (2. štvrťrok 2019) - vykonané 
  • Vypísanie súťaže na nových zhotoviteľov (2. polrok 2019) 
  • Podpis zmluvy s novými zhotoviteľmi (2020) 
  • Odštartovanie prác na stavbe (2020) 
  • Sprejazdnenie úseku (2023)


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu

Zdroj: NDS