Zastupiteľstvo má zajtra schvaľovať hlavného architekta, verejnosť meno kandidáta nepozná


Foto: Zastupiteľstvo má zajtra schvaľovať hlavného architekta, verejnosť meno kandidáta nepozná Foto: ilustračné - pixabay

V utorok 25. júna 2019 zasadne Mestské zastupiteľstvo v Žiline, jedným z bodov rokovania bude aj návrh na vymenovanie riaditeľa Útvaru hlavného architekta mesta Žilina. Sprievodný materiál však nespresňuje meno víťaza výberového konania. 

O vzniku samostatnej rozpočtovej organizácie rozhodli v apríli mestskí poslanci, jeho úlohou bude zabezpečovať dlhodobý rozvoj mesta a byť partnerom pre zainteresované strany - mesto aj developerov. Súčasťou útvaru budú aj ďalšie profesie, napríklad urbanista, ekológ, krajinný architekt či dopravný inžinier. 


Na to, že odborná ani laická verejnosť nepozná meno úspešného uchádzača výberového konania, dnes upozornili apelom na poslancov zástupcovia hnutia Fridays for Future Žilina. Tí pripomínajú, že vízia členov útvaru bude mať zásadný dopad na všetky kľúčové aspekty fungovania mesta  

„S určitým sklamaním preto vnímame, že verejnosti neboli predstavené mená kandidátov na tento post, ani ich vízie urbanistického rozvoja mesta. Občania sú tak vylúčení z diskusie a nemajú možnosť vyvíjať tlak prostredníctvom legálnych občianskych iniciatív. Nepoznáme kvalifikáciu kandidátov, nevieme, či ich agenda pre mesto Žilina zahŕňa aj vysoko aktuálne aspekty mestského plánovania, akými sú aj klimatická zodpovednosť a low, resp. zero-carbon limity pre všetky budúce urbanistické rozhodnutia. Plánuje víťazný kandidát developerov zaväzovať k zeleným, nízkoenergetickým stavbám? Bude chrániť zelené a lesné plochy na mestskom pozemku, ako i pôdu a zdroje podzemných vôd? Bude uvažovať v dlhodobých horizontoch ochrany prostredia namiesto krátkodobých ziskov?“ pýtajú sa, okrem iného, aktivisti. 

Zároveň apelujú na poslankyne a poslancov, aby v utorkovej voľbe schválili kandidáta, ktorý nebude zatvárať oči pred kľúčovými problémami súčasnosti. Na poslancov sa listom obrátil aj jeden z obyvateľov mesta, ten upozornil na možný konflikt záujmov údajne úspešného uchádzača.  


Tým má byť Martin Pavelek, ktorý už počas obdobia primátorovania Ivana Harmana pôsobil na poste hlavného architekta. V tomto období mal útvar vydávať súhlasné stanoviská v niektorých citlivých prípadoch, napríklad pri búraní starej fary v centre Žiliny.

„Žiaľ,  stal sa aj priamym predstaviteľom konfliktu osobných a verejných záujmov. Na projekte príjazdovej rampy k OC Mirage, ktorá bola dlho čiernou stavbou, sa dokonca autorsky podieľal,“ pripomína Jozef, ktorý tieto informácie rozposlal všetkým poslancom mesta.  

Zároveň upozornil, že tento uchádzač je spoluautorom projektovej dokumentácie k výstavbe Polyfunkčného objektu M_Žilina, na čo odkazuje napríklad aj oznámenie o zmene navrhovanej činnosti podľa zákona č. 24/2006 Z. z. o posudzovaní vplyvov na životné prostredie z 22. augusta 2018.  

Zdroj: enviroportal.sk

Vedenie mesta pred niekoľkými mesiacmi informovalo, že bez vedomia jeho predstaviteľov došlo v januári k zmene stavebníka a novým sa stala Žilinská parkovacia spoločnosť, v ktorej má mesto podiel.

Menšinový majiteľ parkovacej spoločnosti, firma SIRS - Development, a.s., mal na žiadosť o zdôvodnenie prepisu bez vedomia väčšinového majiteľa uviesť, že k úkonom prevodu nebolo potrebné vyjadrenie tohto majiteľa, teda mesta. Vďaka zmene stavebníka a zatiahnutiu mesta do výstavby už o stavebných povoleniach rozhoduje Stavebný úrad v Bytči.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu