V Žiline predčasne umierajú kvôli znečistenému ovzdušiu viac ako tri stovky ľudí ročne


Foto: V Žiline predčasne umierajú kvôli znečistenému ovzdušiu viac ako tri stovky ľudí ročne Foto: ilustračné

Vyplýva to z analýzy expertov Centra pre trvaloudržateľné alternatívy - CEPTA, ktorí analyzovali metodikou Svetovej zdravotníckej organizácie situáciu v krajských mestách. V Žiline dochádza pravidelne k stavom, kedy vydáva Slovenský hydrometeorologický ústav ako poverená organizácia výstrahu pred zvýšenou koncentráciou prachových častíc.

Naposledy trvala situácia v Žiline 4 dni, dôvodom boli hrubé častice PM10 - tie sú jednými z troch látok, ktoré znečisťujú ovzdušie krajských miest. Experti okrem PM10 hodnotili dopady aj PM2,5 a oxidov dusíka NOx. Ich pôvod je v ľudskej činnosti - predovšetkým doprava, priemysel s energetikou a spaľovanie tuhých palív v domácnostiach.

Znečistené ovzdušie prispieva k vzniku a rozvoju kardiovaskulárnych ochorení, ochorení dýchacích ciest vrátane astmy a chronickej bronchitídy, kognitívnych porúch, reprodukčných problémov či nízkej pôrodnej hmotnosti a predčasných pôrodov. Analýza CEPTA vypočítala, že v Žiline predčasne umiera kvôli znečistenému ovzdušiu 310 ľudí. 


Z pohľadu meraných krajských miest sme na piatej priečke, lepšie sú na tom len Trnava (240) a Trenčín (190). Najviac predčasných úmrtí spôsobených znečisteným ovzduším je v Bratislave (1580) a Košiciach (990). Čísla sú absolútne, preto je logické, že väčšie mestá s vyšším počtom obyvateľov vykazujú viac úmrtí. 

zdroj: cepta.sk

„Výsledky našich prepočtov sú zarážajúce o to viac, o čo ležérnejšie sa doteraz pristupovalo k riešeniu znečistenia ovzdušia v našich mestách, obciach a rozpočtom v celej krajine. Vnímame ako nevyhnutné bez zbytočného odkladu vyčleniť na ochranu ovzdušia adekvátne financie, vyriešiť kompetencie pre samosprávy a podmieniť čerpanie verejných financií vrátane EÚ fondov zeleným verejným obstarávaním. Ďalej zaviesť účinné opatrenia regulácie dopravy a emisií z lokálnych kúrenísk, podporiť bezemisnú dopravu, ukončiť výnimky zavedenia najlepšie dostupných technológií v priemysle a energetike,“ doplnil Daniel Lešinský, predseda o. z. CEPTA.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu