V Žiline by mohlo vzniknúť Masarykovo námestie na počesť prvého česko-slovenského prezidenta


Foto: V Žiline by mohlo vzniknúť Masarykovo námestie na počesť prvého česko-slovenského prezidenta

V minulom roku sme si pripomenuli storočnicu prvej Československej republiky, ktorá vznikla dňa 28. októbra 1918 vyhlásením nezávislosti. Pri tejto príležitosti zorganizovala Slovenská aj Česká republika množstvo spomienkových akcií. Na meno prvého česko-slovenského prezidenta Tomáša Garrigue Masaryka odkazuje aj familiárne pomenovanie v súčasnosti Národnej ulice.

Tú ešte stále prezývajú niektorí “Masaryčka”, aj preto boli vo výročnom roku návrhy na spätné premenovanie frekventovanej ulice medzi železničnou stanicou a Námestím Andreja Hlinku. Nakoniec plánovalo bývalé vedenie mesta pomenovať po “tatíčkovi” Masarykovi cyklocestu medzi Solinkami a Vlčincami.

Na rokovaní komisií pred nadchádzajúcim zasadnutím Mestského zastupiteľstva v Žiline budú ich členovia riešiť aj návrh na pomenovanie vhodnej lokality práve po Masarykovi. Názvoslovná komisia v hlasovaní nakoniec vybrala miesto pri ulici Republiky, práve tu by mohlo vzniknúť Masarykovo námestie: 


„Ako vhodná lokalita na pomenovanie sa javí verejné priestranstvo na križovatke Ulice republiky a Ulice 1. mája (za Sadom na Studničkách, naproti bývalej budovy Makyta), ktorého výhodou je, že ide o mestský pozemok so zeleňou, ktorý nadväzuje priamo na Ulicu republiky, čiže je to aj symbolické prepojenie prezidenta a republiky,“ uvádza predkladaný materiál.

Pozemok (na titulnej fotografii) plánuje revitalizovať Žilinský mládežnícky parlament, uprostred by mohla byť neskôr osadená aj informačná tabuľa alebo busta T. G. Masaryka. 



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu