Materské školy Čajakova a Trnavská v Žiline prejdú počas prázdnin rozsiahlymi rekonštrukciami


Foto: Materské školy Čajakova a Trnavská v Žiline prejdú počas prázdnin rozsiahlymi rekonštrukciami Foto: Mesto Žilina

V materských školách Čajakova a Trnavská zavládne počas letných prázdnin stavebný ruch. Obe škôlky získali na rozsiahle rekonštrukcie peniaze z eurofondov v rámci Integrovaného regionálneho operačného programu. V materskej škole na Čajakovej vznikne nová trieda, na Trnavskej pribudnú dve nové triedy a nová jedáleň.

Na modernizáciu Materskej školy (MŠ) Čajakova pôjde približne 488 tisíc eur. V rámci projektu sa počíta s vytvorením tretieho nadzemného podlažia, čím sa vytvorí ďalšia trieda pre 23 detí. Okrem toho sa plánuje zabezpečiť debarierizácia celej budovy. 

exteriéri sa doplní výťah pre imobilných a vo vnútorných priestoroch sa vymenia interiérové dvere, doplnia zariaďovacie predmety a vytvoria sa dve bezbariérové toalety, čím sa priestor prispôsobí osobám s obmedzenou schopnosťou pohybu. Investícia zahŕňa tiež rekonštrukciu dažďovej kanalizácie a výmenu zastaralých zariaďovacích predmetov na hygienickom zariadení pre zamestnancov.

„Škôlka má v súčasnosti 5 tried, ktoré navštevuje dovedna 84 detí. Touto modernizáciou sa nám rozšíri kapacita o ďalších 23 detí, čo určite ocenia najmä rodičia,“ uviedla Viera Popluhárová, vedúca odboru školstva a mládeže na Mestskom úrade v Žiline. S rekonštrukciou sa začne začiatkom júla a bude trvať 12 mesiacov. Počas tejto doby premiestnia škôlkarov do priestorov Základnej školy Jarná.


Nové triedy pribudnú aj v MŠ Trnavská. Projekt rekonštrukcie vo výške viac ako 681 tisíc eur zahŕňa okrem rozšírenia kapacít aj prístavbu jedálne so schodiskom, revitalizáciu detského ihriska, stavebno-technické úpravy budovy a jej zateplenie. „Vďaka dvom novým triedam sa rozšíri kapacita škôlky o 50 detí. Vznikne tu tiež jedáleň, ktorá bude prepojená s už jestvujúcou kuchyňou a do ktorej sa zmestí približne 90 detí,“ dodala Popluhárová.

V rámci modernizácie sa tiež debarierizujú hlavné vstupy do budovy, výsledkom čoho bude sprístupnenie objektu aj pre deti s obmedzenou možnosťou pohybu. Vybudujú sa nové bezbariérové toalety, bezbariérový chodník a pred budovou škôlky sa vytvorí parkovacie miesto pre imobilných. Projekt rovnako počíta aj so zvýšením energetickej efektívnosti budovy prostredníctvom zateplenia stropu a podlahy. Rekonštrukcia MŠ na Trnavskej ulici je naplánovaná na 15 mesiacov, pričom so stavebnými úpravami by sa malo začať začiatkom letných prázdnin.

„Tak ako pri škôlke na Čajakovej ulici, aj v tomto prípade sme boli nútení presťahovať škôlkarov. Počas rekonštrukcie bude celá prevádzka škôlky premiestnená do priestorov Základnej školy na Limbovej ulici. Snažili sme sa vybrať čo najbližšie lokality a s rodičmi oboch materských škôl sme samozrejme tieto zmeny prekonzultovali,“ uzavrela vedúca odboru školstva a mládeže. 


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu

Zdroj: TS Mesto Žilina