Na domácich MS v plávaní sa darilo aj Žilinčanom, Štefánik s piatimi zlatými a rekordom


Foto: Na domácich MS v plávaní sa darilo aj Žilinčanom, Štefánik s piatimi zlatými a rekordom
Galéria: 7 fotiek
Foto: Bianca Grznárová - ©Slovenská plavecká federácia

Od piatku do nedele sa v Žiline konali Majstrovstvá Slovenskej republiky v plávaní kategórie Open, na ktorých sa predstavili aj pretekári dvoch domácich klubov - KPŠ Nereus a PK Tenax Žilina. Vrcholného plaveckého podujatia sa zúčastnilo 41 klubov, z toho 34 bolo slovenských, po jednom z Rakúska, Azerbajdžanu, Maďarska, USA a 3 kluby z Českej republiky. 

Zástupcovia Nereusu premenili štarty na 9 zlatých a 3 bronzové medaily, Tenax na domácej pôde vybojoval tri zlaté medaily. Všetkých päť individuálnych štartov premenil na zlato Vladimír Štefánik, a to v disciplínach 50, 100 a 200 metrov voľný spôsob a 50 a 100 metrov motýlik. K individuálnym medailám pridali zlato Laura Benková na 200m voľný spôsob a Zuzana Michaličková na 50m voľný spôsob, ktorej výkon jej zaistil splnenie “B” limitu na Majstrovstvá sveta juniorov. 

Štefánik časom 49,99 na 100 metrov voľný spôsob prekonal svoj tri roky starý slovenský rekord v dlhom bazéne, zároveň si týmto výkonom zaistil “B” limit na MS v kórejskom Gwangju a budúcoročné olympijské hry. Kvalifikačný B-limit na majstrovstvá si v Žiline vyplával aj na polovičnej trati a takisto na 50m motýlik.   

Plavci Nereusu k týmto siedmim individuálnym majstrovským titulom pridali dva v zmiešaných štafetách na 100 metrov voľný spôsob (Benková, Topoľský, Michaličková, Štefánik) a 100 metrov polohové preteky (Benková, Michlík, Štefánik, Michaličková).


Ďalšie tri bronzové medaily získali muži postupne v 100m voľný spôsob (Michlík, Ftorek, Porubec, Topoľský), 200m voľný spôsob (Michlík, Ftorek, Porubec, Štefánik) a 100m polohové preteky (Porubec, Michlík, Štefánik, Topoľský). 

O zlaté medaily Plaveckého klubu Tenax Žilina sa postarala Emma Marušáková, ktorá postupne ovládla znakárske disciplíny - 50m, 100m (v juniorskom rekorde) aj 200m. Slovenská plavecká federácia dnes zverejnila nominačný list na Majstrovstvá Európy juniorov v ruskej Kazani, v ktorej sa nachádza aj Marušáková.    

Emma Marušáková si z MS odniesla tri zlaté medaily. Foto: Bianca Grznárová - ©Slovenská plavecká federácia

Vo finálových rozplavbách sa predstavili za Nereus aj Tobias Kováč, Nela Manga, Nina Manga, Alica Seidlová, Lukáš Smieško, za Tenax Jakub Gordík, Alexander Hrabovský, Jakub Strnad, Eva Dzurillová, Ema Hanáková a Petra Štaudingerová.




Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu