Na ceste v Bytčici stojí voda kvôli upchatej dažďovej kanalizácii, vyčistená nebola niekoľko rokov


Foto: Na ceste v Bytčici stojí voda kvôli upchatej dažďovej kanalizácii, vyčistená nebola niekoľko rokov

V piatok 7. júna nás obyvatelia mestskej časti Bytčica upozornili, že určitý úsek Hlavnej ulice je po daždi pod vodou. V niektorých miestach bola hladina vysoká aj 15 centimetrov. Situácia sa opakuje pri výdatnejších dažďoch a problémom je práve nefunkčná dažďová kanalizácia.

Frekventovanou cestou 1. triedy, spájajúcou Žilinu a Prievidzu, prechádzajú denne tisíce áut. Podľa mestského poslanca Antona Trnovca sa o ňu správca dostatočne nezaujíma a neplní si svoje povinnosti. Cestu spravuje Slovenská správa ciest (SSC), ktorá patrí pod Ministerstvo dopravy a výstavby Slovenskej republiky.

V uplynulých rokoch vykonávali pracovníci SSC čistenie kanalizačných vpustov na dažďovú vodu. Túto údržbu však urobili len za hranicou mesta, teda od konca mestskej časti Bytčica smerom na Rajec. Cestu vedúcu cez mestskú časť vynechali.

Tento problém sa podľa poslanca opakuje už niekoľko rokov, s čím výrazne nesúhlasia obyvatelia. Pre upchaté odtoky stojí voda počas dažďa na ceste a prechádzajúce autá ňou špliechajú ľudí či oplotenia rodinných domov. Chodci majú navyše znemožnený prechod cez cestu.

„Už niekoľko rokov správca cesty I/64, ktorým je SSC, nečistí úsek Žilina - Bytčica. Sú upchaté rošty na odvádzanie dažďovej vody. Kompetentní sa správajú tak, ako keby nevedeli, že aj v Bytčici je cesta v ich správe,“ uviedol ešte minulý rok poslanec za mestskú časť Anton Trnovec.


Odstránenie problému s neodtekajúcou vodou by si nemalo vyžiadať veľkú investíciu. Potrebné je vykonať len vyčistenie odtokov a vpustov. S otázkami v tejto veci sme sa obrátili aj priamo na Slovenskú správu ciest, odpoveď sme ale dodnes nedostali. O riešenie problému požiadalo aj vedenie mesta Žilina.

„Áno, komunikujeme v tejto veci so Slovenskou správou ciest. V pondelok 10. 6. 2019 sme im zaslali list s podnetom, aby riešili tento problém,“ uviedla Barbora Zigová, hovorkyňa mesta.

Už v minulosti nám vedenie mesta Žilina potvrdilo, že komunikácia so Slovenskou správou ciest nie je jednoduchá. V niektorých prípadoch vyzývali listami o urgentné zjednanie nápravy, odpoveď ale nedostali.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu