Liptovská nemocnica získala medzinárodné ocenenie za výsledky v liečbe cievnej mozgovej príhody


Foto: Liptovská nemocnica získala medzinárodné ocenenie za výsledky v liečbe cievnej mozgovej príhody Foto: Žilinský samosprávny kraj

Liptovská nemocnica patrí medzi špičku nemocníc v liečbe pacientov s cievnou mozgovou príhodou . Za výsledky v liečbe získala významné medzinárodné ocenenie Angels awards. Rovnaké ocenenie získala už aj vlani.

Liečba cievnej mozgovej príhody, ľudovo porážky, zažila v poslednej dekáde intenzívny rozvoj. Pred desiatimi rokmi zostávali pacienti po porážke ochrnutí a ťažko hendikepovaní, ak vôbec takúto udalosť prežili.

„Dnes vďaka modernej liečbe je možné týmto pacientom pomôcť v akútnom štádiu. Je však nevyhnutné prísť do nemocnice čo najskôr. Takáto liečba je mimoriadne komplexná a vyžaduje si skúsený a vzdelaný tím odborníkov ako z odboru neurológie, tak rádiológie, či intervenčnej rádiológie,“ uviedol Michal Kováčik, primár neurologického oddelenia Liptovskej nemocnice s poliklinikou MUDr. Ivana Stodolu.

Výsledky v liečbe pacientov s porážkou analyzuje Európska organizácia pre cievne mozgové príhody. Na základe zozbieraných dát sa udeľujú ocenenia najvyššej kvality Angels awards pre špičkové pracoviská v liečbe porážky.


Neurologické oddelenie Liptovskej nemocnice s poliklinikou získalo ocenenie najvyššej kvality aj v roku 2018,  čo potvrdzuje nastavený trend vysokej kvality. Ocenenie v Miláne prevzal primár oddelenia Michal Kováčik.

Okrem liečby je pre pacientov mimoriadne dôležitý i manažment prípadných komplikácií a ošetrovateľská starostlivosť. „Preto sme tento rok otvorili zmodernizovanú a zrekonštruovanú neurologickú jednotku intenzívnej starostlivosti (JIS) v Liptovskej nemocnici v Liptovskom Mikuláši,“ dodala Silvia Pekarčíková, riaditeľka odboru zdravotníctva ŽSK.

Rekonštrukciu za vyše 207-tisíc eur financoval Žilinský samosprávny kraj. Priestory aj vybavenie konečne zodpovedajú najnovším štandardom. Nová JIS-ka pribudla aj v Kysuckej nemocnici v Čadci.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu

Zdroj: TS Žilinský samosprávny kraj