Krajskí poslanci budú rozhodovať o tom, či si župa požičia 4 milióny eur na investície


Foto: Krajskí poslanci budú rozhodovať o tom, či si župa požičia 4 milióny eur na investície Foto: ilustračné

Na najbližšom zasadnutí komisií a následne zastupiteľstva Žilinského samosprávneho kraja budú župní poslanci rozhodovať aj o návrhu na prijatie úveru zo Slovenskej sporiteľne, a. s. vo výške do 4 milióny eur na financovanie kapitálových výdavkov. Na realizovanie investičných zámerov podľa rozpočtu nateraz župa nemá potrebné krytie z prebytku bežného rozpočtu.

Pomôcť pokryť potreby by mal práve úver z komerčnej banky, ktorý plánuje kraj v predmetnej výške a s desaťročným splácaním. Pre získanie ponuky oslovili zamestnanci úradu tri komerčné banky, ktoré poskytujú pôžičky klientele z komunálneho sektora, Slovenská sporiteľňa predložila podľa návrhu najvýhodnejšie podmienky.

Dvoma ďalšími oslovenými bankami boli VÚB a ČSOB. Dlh kraja predstavoval ku koncu roka 2018 úroveň 31,51 percent bežných príjmov predchádzajúceho roka, aj po prijatí úveru bude mať župa dostatočnú rezervu a neprekročí zákonný limit zadĺženia sa. 

„Dôvodom prijatia návratných zdrojov financovania je potreba finančného krytia investičných akcií - kapitálových výdavkov Žilinského samosprávneho kraja (ŽSK) do konca roka 2019. Vzhľadom k tomu, že prebytok bežného rozpočtu ŽSK na rok 2019 je nedostatočný a investičné zámery nie je možné riešiť z vlastných zdrojov, nevyhnutné kapitálové výdavky je potrebné pokryť z návratných zdrojov financovania,“ uvádza dôvodová správa.


Odobriť prijatie úveru a poveriť predsedníčku k spísaniu zmluvy musia poslanci na najbližšom zasadnutí krajského zastupiteľstva.

Podmienky schvaľovaného úveru. Zdroj: zask.sk




Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu