FOTO: Čipkárky z celého Slovenska sa stretli na víkendovom workshope v Terchovej


FOTO: Čipkárky z celého Slovenska sa stretli na víkendovom workshope v Terchovej
Galéria: 12 fotiek
Foto: KrKS v Žiline

Už po piatykrát sa stretli čipkárky z celého Slovenska na víkendovom workshope Tvorivosť a zručnosť v paličkovanej čipke. V dňoch 31.5. - 2.6. sa v Terchovej-Šípkovej učilo 44 čipkárok pod vedením 4 lektoriek z Klubu paličkovanej čipky Gracia pri KrKS v Žiline rôzne techniky tohto remesla.

Lýdia Pekaríková vo svojej 11 člennej skupine naučila účastníčky previesť paličkovanú čipku do  rôznych tvarov v 3D forme s použitím drôtu, gympy, korálikov a nití. Pod vedením Kataríny Búranovej čipkárky tvorili paličkovaný šperk drôtom s použitím sklíčka, kamienka, korálikov a samotvrdnúcej hmoty.

Tradičnú hontiansku tylovú čipku vyučovala Emília Ondíková. Hosťkou tohtoročných tvorivých dielní bola lektorka Jarmila Rybánska, majsterka ľudovej umeleckej výroby, ktorá účastníčky workshopu naučila ako transformovať ľudový ornament do paličkovanej čipky s prihliadnutím na technologické postupy výroby čipky.

„Tieto naše kurzy nie sú pre začiatočníkov, ale pre čipkárky, ktoré majú už niečo odpaličkované, no stále majú potrebu niečo nové sa naučiť. Pre mňa osobne sú takéto stretnutia obohacujúce, lebo učenie v čipkárskom svete je nekonečné. Mne samej to prináša radosť, ak môžem byť medzi čipkárkami, pretože sa mnohému aj ja naučím,“ zhodnotila Katarína Búranová, lektorka a garantka celého projektu.


Zároveň však vyjadrila potrebu dostať paličkovanú čipku medzi mladých a záujemkyne srdečne pozýva do Klubu paličkovanej čipky Gracia pri KrKS v Žiline: „Vždy ma poteší keď sa medzi čipkárkami objavia mladšie ročníky žien, ktoré majú v tomto pretechnizovanom svete záujem niečo tvoriť. Je to veľké plus, lebo veľký boom v paličkovaní, ktorý sa rozbehol asi pred dvadsiatimi rokmi, začal s nami staršími ženami pomaly, ale isto starnúť.“

Klub, ktorý bude mať tento rok v septembri 20 rokov, by potreboval omladenie. Dievčatá a ženy, ktoré majú chuť sa naučiť paličkovať, môžu dať o sebe vedieť. Stretnutia prebiehajú v Krajskom kultúrnom stredisku, ktoré túto aktivitu zastrešuje a dáva ženám možnosť pravidelne vystavovať ich výrobky a podporuje ich v krásnej tvorivej a kreatívnej práci.

Celoslovenské tvorivé dielne v paličkovanej čipke zorganizovalo Krajské kultúrne stredisko v Žiline v spolupráci s Klubom paličkovanej čipky Gracia a z verejných zdrojov ho podporil Fond na podporu umenia a Žilinský samosprávny kraj.




Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu

Zdroj: TS KrKS v Žiline