Prvá turistická aplikácia XPLÓR ponúka takmer tisíc turistických cieľov so základnými informáciami


Foto: Prvá turistická aplikácia XPLÓR  ponúka takmer tisíc turistických cieľov so základnými informáciami

Novú turistickú aplikáciu XPLÓR môžu od 1. júna 2019 využívať obyvatelia i návštevníci Slovenska ako nového virtuálneho sprievodcu po zaujímavostiach na Slovensku a v susednej Českej republike. Ponúka takmer tisíc turistických cieľov so základnými informáciami o pamiatkach, otváracích hodinách, vstupnom či tipmi kam v okolí vyraziť.

„Xplór je aplikácia, webová stránka a suveníry. Hlavným cieľom je prispieť k rozvoju cestovného ruchu a záchrane historického a prírodného dedičstva na Slovensku i v susedných Čechách,“ vysvetľuje jeden z autorov projektu Róbert Hlaváč.

Projekt Xplór má štyri piliere - zaži, zdieľaj, zbieraj a pomôž

„Zaži znamená objavuj turisticky zaujímavé miesta, ohodnoť a odporuč v aplikácii. Pod zdieľaj rozumieme, že o všetko zažité sa podelíte s priateľmi či turistickými nadšencami,“ dopĺňa projektový manažér Peter Šimčák. Zbieraj znamená zbieranie virtuálnych ale aj reálnych mincí na chladničku doma v kuchyni či chladničku v aplikácii.


„Z každej zakúpenej reálnej i virtuálnej mince pôjde časť na napríklad rekonštrukciu turistického chodníka či podporu rozvoja turistickej destinácie a toto je najpodstatnejšia časť projektu - pomáhať. Na týchto projektoch spolupracujeme s miestnymi organizáciami cestovného ruchu, občianskymi združeniami i neziskovkami a vďaka tomu vieme finančné prostriedky smerovať efektívne,“ dopĺňa Hlaváč.

V súčasnosti je možné si mince zakúpiť v Bardejove, Košiciach, Banskej Štiavnici, na Horehroní i v Jánošíkových dierach. Na distribúciu čakajú Vysoké Tatry, Liptov, Trnava, ale aj Bratislava, Banská Bystrica či Kežmarok. Aplikácia Xplór je k dispozícii pre operačný systém Android a iOS, teda pre všetky najpoužívanejšie operačné systémy mobilných telefónov.

Inšpiráciou je úspešný projekt obnovy Jánošíkových dier v Malej Fatre

„V roku 2012 tu boli chodníky zanedbané a hrozilo ich uzavretie. Pripravili sme projekt obnovy Dolných dier, obnovili prvé lávky. Postupne sa pridali podnikatelia, organizácie cestovného ruchu i návštevníci. V súčasnosti sú Horné diery kompletne obnovené a v Dolných projekt obnovy pokračuje. Verím, že myšlienka prenesená do 21. storočia bude úspešná a podarí sa aj vďaka nášmu projektu podporiť rozvoj turistických pamiatok,“ dodal Hlaváč.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu