Žilinská župa ocenila inovatívne nápady z regiónu, laureáti získali ocenenie aj odmenu


Foto: Žilinská župa ocenila inovatívne nápady z regiónu, laureáti získali ocenenie aj odmenu Foto: Ocenení v kategórii Malé a stredné podniky. Zdroj: ŽSK

Priestory coworkingového centra Banka Žilina patrili vo štvrtok 30.mája inováciám a atraktívnym nápadom v rámci podujatia Inovačný rozvoj regiónov. V závere dňa Žilinská župa ocenila najlepšie nápady aj študentské podnikateľské zámery Žilinského kraja.

Slávnostnému oceňovaniu predchádzal už trinásty ročník konferencie Inovačný rozvoj regiónov, ktorý sa niesol v duchu budovania SMART regiónu s podporou stále silnejšej IT komunity.

„Vieme, že ak chceme náš kraj rozvíjať, musíme byť otvorení novým nápadom, riešeniam, musíme skúšať a hľadať tú najlepšiu a možno ešte nevyskúšanú cestu. Máme v kraji veľa nadšených ľudí, firiem, združení, či samospráv, ktorí prinášajú atraktívne riešenia z oblasti podnikania, vzdelávania, či riešenia pre komunity. Vzájomnou spoluprácou môžeme zmeniť región a pomôcť ľuďom v kraji,“ uviedla žilinská županka Erika Jurinová.

Inovačné ocenenia udeľuje Žilinská župa už od roku 2007 v dvoch kategóriách Malé a stredné podniky a Regionálny rozvoj „Nápadov v našom kraji je dosť. Dôkazom toho je 17 inšpiratívnych projektov, ktoré sú predstavené aj v našej publikácii Inovácia Žilinského kraja 2018. Dnes sme ocenili tie najlepšie nápady z najlepších,“ dodal vicežupan Peter Dobeš, ktorý odovzdal laureátom nielen finančnú odmenu vo výške 1.600 eur, ale taktiež unikátnu plaketu z číreho kryštálu.

Sedem súťažiacich si zmeralo sily v kategórií Malé a stredné podniky. S projektom WMS-digitalizácia skladových procesov nakoniec uspela spoločnosť M2M Solutions, s.r.o.

Nový systém posúva riadenie skladu do priestoru moderných logistických systémov, virtualizuje sklad a umožňuje vyššiu automatizáciu procesných krokov. Je navrhnutý tak, aby bol použiteľný pre podniky rôznych veľkostí, od predajcov ceruziek až po nadnárodné automobilky. 

V kategórií Regionálny rozvoj sa o cenu uchádzalo deväť súťažiacich. V silnej konkurencii zvíťazila spoločnosť Ekoenergia, o. z. s projektom Bioklimatický park Drienová. Park vznikol v roku 2014 za účelom obnovy zdevastovanej poľnohospodárskej krajiny, kde bola takmer nulová biodiverzita, unavená pôda a vyschnutá krajina.

Zavádzaním ekosystémových opatrení vracajú pôde život. V parku sa tiež nachádza gazdovský dvor, ovocný sad starých odrôd, včelie úle, pustovňa Antona Srholca, či praktické školiace stredisko pre obnoviteľné zdroje energie. 


Ocenení kategórie Regionálny rozvoj. Zdroj: ŽSK

Žilinská župa slávnostne ocenila aj tri študentské podnikateľské zámery, ktoré uspeli v súťaži Stredoškolský podnikateľský zámer 2019. Župa chce aj takouto cestou zvýšiť záujem mladých ľudí o vlastné podnikanie a posmeliť ich. Okrem plakety získali ocenení študenti aj finančnú odmenu. 

Tento rok sa umiestnili študenti nasledovne: 

1.    miesto
Viviána Vaňková, Kristína Koreňová, Laura Střítecká, študentky Obchodnej akadémie Čadca, so zámerom Výroba a predaj inovatívnych turistických palíc 

2.    miesto
Zuzana Kulichová, študentka SOŠ podnikania a služieb Námestovo, so zámerom Starflex – podpora rozvoja kreativity prostredníctvom inovatívnych produktov 

3.    miesto
Richard Beňuš a Ivan Borsík, študenti SOŠ stavebnej Liptovský Mikuláš, so zámerom Využitie odpadových plastov v stavebníctve


Ocenenia získali aj študenti stredných škôl. Zdroj: ŽSK



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu

Zdroj: TS Žilinský samosprávny kraj