Celé Slovensko číta deťom: Knižnica pripravila čítanie priamo v obchodnom centre Aupark Žilina


Foto: Celé Slovensko číta deťom: Knižnica pripravila čítanie priamo v obchodnom centre Aupark Žilina

Už po piaty krát zorganizovalo občianske združenie Celé Slovensko číta deťom celonárodné podujatie, v centre ktorého stoja deti, kniha a čítanie. V týždni od 3. - 7. júna 2019 sa v mnohých mestách a na mnohých miestach, najmä knižniciach a školách stretnú známe regionálne osobnosti, aby čítali deťom a propagovali touto formou čítanie v tých najmladších vekových skupinách potenciálnych či aktívnych čitateľov.

Mottom podujatia, ktoré sa koná pod záštitou prezidenta republiky Andreja Kisku je „Čítajme deťom 20 minút každý deň! Každý deň bude o zážitok krajší!“ a propagovaným cieľom je „podpora emocionálneho, psychického a morálneho zdravia detí a mládeže“.

Krajská knižnica v Žiline sa do čítania zapojí v spolupráci s Auparkom Žilina

Krajská knižnica pripravuje čítanie priamo v prostredí obchodného domu, teda v pomerne netradičných priestoroch. Nebude to po prvý krát, pretože Aupark Žilina spolupracoval s knižnicou aj pri organizácii čitateľského maratónu Čítajme si 2017 a 2018.

Dňa 3.6.2019 o 10.00 sa na mieste, ktoré sa nazýva Galéria, stretnú s deťmi dve známe regionálne osobnosti, choreografičká a tanečná pedagogička Zuzana Burianová a hudobný skladateľ a pedagóg Peter Vaňouček, aby im prečítali zo svojej obľúbenej detskej knihy. Peter Vaňouček navyše deťom zahrá na klavíri.


„Poď, budem ti čítať“ je voľným heslom tohto veľkého júnového celoslovenského podujatia a za všetkým je viera, že to, čo začnú známe osobnosti, dokončia rodičia; každý deň si pre svoje deti nájdu čas na prečítanie pár strán z knihy. Projekt z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia ako hlavný partner projektu a  prostredníctvom Slovenskej asociácii knižníc aj knihovníci zo slovenských knižníc.

„Čítajme deťom 20 minút každý deň!“ 

Projekt pozostáva z programov, kde hlavnými čítajúcimi hosťami sú významné osobnosti daného mesta a regiónu, umelci, spisovatelia, vedci, športovci, jednoducho všetci, ktorí sú ochotní prečítať cca 4-5 minút z ich milovanej detskej knihy. Osobné stretnutia ovplyvňujú detskú dušu pri vývoji a tvorbe osobnosti a často nás sprevádzajú po celý život.

Čítať je možné v knižniciach, v koncertných sieňach, v galériách, aby organizátori deti vytiahli zo štandardného prostredia a ich program si zažili v priestoroch, ktoré sú krásne a príjemné, aby sa pre nich tento zážitok stal nezabudnuteľným. Číta sa tiež na detských oddeleniach nemocníc, v ústavoch sociálnych služieb pre choré detičky i v detských domovoch.

Aj vďaka spolupráci a propagácii SAK sa do minulých ročníkov zapojili verejné knižnice a školy v mestách a obciach po celom Slovensku. Reakcie detí, pedagógov, pracovníkov knižníc, nemocničného personálu a rodičov sú pozitívne. 

Miesto: Aupark Žilina
Dátum: 05.06.2019 - 10:00



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu

Zdroj: PR Aupark Žilina