Druhýkrát zvíťazili medzi študentskými televíziami: „Byť v í-Téčku je úžasná skúsenosť do života“


Foto: Druhýkrát zvíťazili medzi študentskými televíziami: „Byť v í-Téčku je úžasná skúsenosť do života“ Foto: Tím študentskej televízie í-Téčko zo Žiliny

V posledný aprílový víkend sa členovia študentskej televízie í-Téčko zo Žiliny zúčastnili súťaže INSTELCOM (International Student Television Competition) – prehliadky prác šikovných mladých ľudí zo študentských televízií, univerzitných klubov a krúžkov. Na štvrtom ročníku sa im podarilo opäť zvíťaziť v kategóriách Autoportrét, Študentský film a Diskusná relácia.

Študentov zo žilinskej televízie sme v krátkosti vyspovedali a zisťovali sme aj to, prečo sa študentom oplatí byť počas štúdia súčasťou podobného projektu.

Zvíťazili ste druhýkrát za sebou, v čom ste lepší ako iné televízie? 
Myslím, že sa nám podarilo znova vyhrať hlavne vďaka tomu, že sme dobrý kolektív, ktorý sa dokáže vyhecovať k výkonom a hlavne sa dokáže podržať aj v prípade chýb. Každý príspevok, ktorý odošleme do súťaže, vždy vzhliadne celé osadenstvo našej televízie a každý môže komentovať to, čo vidí s cieľom vychytania každej muchy. 

Odkedy fungujete a na aký obsah sa zameriavate? 
Študentská televízia í-Téčko bola založená pred desiatimi rokmi a študentská organizácia Žilinskej Univerzity v Žiline z Iniciatíva Tomáša Stanka. Výraznou mierou sa o vznik zaslúžil aj vtedajší prorektor pre vzdelávanie prof. Ing. Pokorný Michal PhD.

Zameriavame sa hlavne na obsah, ktorý by potenciálne mohol zaujať študentov. Našim hlavným cieľom je spríjemniť aspoň trošku čas študentom tým, že ich trošku pobavíme, možno aj niečomu malému priučime - napríklad ako si na internáte uvariť aj čosi iné ako čaj.

Pripravujeme pre nich reportáže o dianí ako na Žilinskej Univerzite, tak aj v Žiline celkovo. Taktiež rôzne záujmové relácie ako napríklad o varení či diskusiu zo zaujímavým hosťom, máme reláciu o súčasnej hudbe, predpoveď počasia a mnoho iného.  


Koľko ľudí približne tvorí tím í-Téčka?  
Počet ľudí sa líši semester od semestra, kedže sme všetci študenti a našou prioritou je škola. Sú obdobia, kedy niektorí členovia, aj napriek tomu, že by chceli, nemajú dostatok času venovať sa í-Téčku plnohodnotne. Hovorím hlavne o študentoch tretieho a piateho ročníka.

Taktiež treba brať do úvahy, že členstvo v televízií nezaručuje žiadne “úľavy” v škole. Preto je občas naozaj ťažké všetko spoločne skĺbiť. Počet členov sa však pohybuje priemerne okolo čísla 15. Niekedy nás je viac, inokedy zas menej. Ale aj v prípade výpadku členov sa snažíme, aby tento rozdiel nebolo vidieť na finálnych produktoch.

Prečo by si mal študent Žilinskej univerzity odskúšať prácu v študentskej televízii? 
Hlavne preto, že môžu :) Na Slovensku je len malé množstvo univerzít, ktoré majú svoju študentskú televíziu, a my našťastie patríme do tohto prominentného klubu univerzít. Študentská televízia ponúka okrem naozaj skvelého prostredia, kde členovia v istých chvíľach doslova nahrádzajú rodinu, aj veľa skúseností do života.

Nehovoríme len o práci pred a za kamerou, ale aj o možnostiach viesť vlastné projekty alebo priučiť sa komunikácii s ľuďmi, ktorí zastavajú vyššie posty.

V princípe ide o naozaj o úžasnú skúsenosť, obrovské množstvo zábavy (pretože u nás sa nikomu nepodarilo ostať počas “práce” vážny) a taktiež možnosť niečomu sa priučiť. Vrelo odporúčame každému študentovi, ktorý má čo i len 2-3 hodinky týždenne voľného času a chce ich stráviť zaujímavejšie ako sledovaním seriálov. 



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu