Žilinskí colníci zaistili tento rok už 1 525 kusov falzifikátov, niektoré boli pre ľudí nebezpečné


Foto: Žilinskí colníci zaistili tento rok už 1 525 kusov falzifikátov, niektoré boli pre ľudí nebezpečné Foto: Finančná správa

V roku 2019 zaistili žilinskí colníci už 1 525 kusov falzifikátov rôzneho druhu tovaru. Mnohé z nich by boli pre používateľov nebezpečné. Napríklad tak ako zhabané mobilné telefóny, ktoré sa rozpadli ešte pred likvidáciou. V prípade, že by sa tieto výrobky dostali na trh, držiteľom ochrannej známky by vznikla škoda vo výške takmer 55 800 eur. 

„V tohtoročnej štatistike tovaru zadržaného colným úradom pre podozrenie, že ide o falzifikát, sa ocitlo už 574 párov obuvi, prevažne športovej. Naposledy ju colníci objavili v predajni na Kysuciach. Viac ako 20 párov tenisiek s napodobeninou dizajnu svetoznámej spoločnosti tam ponúkali na predaj zákazníkom. Výrobky už podľa vizuálnych znakov vykazovali znaky falzifikátov,“ uviedla Božena Chríbiková hovorkyňa Colného úradu Žilina.

Okrem obuvi zaistili žilinskí colníci aj hokejové dresy, spodnú bielizeň, šiltovky a iné oblečenie. Našli tiež napodobeniny hračiek a plastových výrobkov, novinkou boli žiletky.  Zadržali však aj falzifikáty mobilných telefónov známej značky. Počas doby, kedy boli uskladnené v sklade zadržaného tovaru, sa úplne rozlepili. Problém spôsobila batéria, ktorá z nezistených príčin zväčšila svoj objem.

Colníci aj na základe týchto skúseností  opätovne upozorňujú na nebezpečnosť falzifikátov a odporúčajú, aby si kupujúci všímali nielen cenu, ale aj balenie výrobku a miesto predaja.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu

Zdroj: TS Finančná správa