V sobotu sa konalo tretie čistenie historického územia Frambor, dobrovoľníci naplnili 4 kontajnery


Foto: V sobotu sa konalo tretie čistenie historického územia Frambor, dobrovoľníci naplnili 4 kontajnery
Galéria: 12 fotiek

V sobotu 25. mája 2019 sa uskutočnilo v poradí tretie čistenie historického územia Frambor pod žilinskou estakádou. Na dobrovoľníckej akcii sa zúčastnilo celkom 46 ľudí, z toho desať detí. Za aktivitou stojí poslankyňa Iveta Martinková a občianski aktivisti Ján Rzeszoto a Dušan Feňo. Ich úsilie o zmenu tohto pôvodne zanedbaného verejného priestoru podporuje aj viacero ďalších dobrovoľníkov.

Organizátori vyslovili veľké poďakovanie všetkým, ktorí sa zúčastnili na sobotňajšej spoločnej akcii na Frambore. Vďaka priaznivému počasiu sa zúčastneným podarilo urobiť kus skvelej práce na záchranu vzácneho historického územia Žiliny. 

„Veľké ďakujem patrí spoločnosti SLOSMAT a strojníkovi Ivanovi, ktorý s UNC-čkom veľmi pomohol. My ostatní sme sa mohli venovať širokému okoliu. Ďalej veľká vďaka Romanovi Sulovcovi za skvelé jedlo a zákusok. Ďakujeme taktiež PIVOVARU Frambor, ktorý nás celý deň osviežoval skvelým pivom. V neposlednom rade vďaka aj Nadácii REDOX za finančnú podporu na náradie a nealko nápoje. O odvoz odpadu sa postará MESTO Žilina, ktorému ďakujeme za ochotu a veľkokapacitné kontajnery,“ uvádza Ján Rzeszoto.

Územie Frambora má viaceré časti, ktoré prirodzene na seba nadväzujú. Sú to lúky, potôčiky, pramienky či mokrade. Práca aktivistov a dobrovoľníkov je nepretržitou skladačkou zveľaďovaní častí tohto územia.

„Naše rady sa postupne rozširujú. Pracujeme s biológom, s architektom a s historikmi, ktorí nám neustále podsúvajú nové a nové informácie o území Frambora. Komunikujeme s lokálnymi médiami, ale aj celoslovenskými médiami, aby sme vysielali posolstvá, a tak nabádali ďalších ľudí, aby sa aj oni začali starať o svoje vzácne prírodné zdroje. Na naše hromadné akcie prichádzajú lokálni redaktori tlačových i elektronických médií,“ hovorí poslankyňa Iveta Martinková.


Pôvodne bohatý prírodný priestor v širšom centre mesta Žiliny s prameňmi s pitnou vodou a mokraďami býval donedávna skládkou odpadu. Na jeho záchrane sa intenzívne pracuje od začiatku októbra 2018. Z miesta sa podarilo vyviezť približne 30 veľkokapacitných kontajnerov odpadu a vo vyvážaní sa stále pokračuje.

„Po každej našej aj individuálnej brigáde odvážame aj osobne odpad v našich autách.  Vyčistili sme povodie Historického Framborského potoka a niektoré jeho prítoky, inštalovali sme tam malé vodné mlynčeky. Odhalili sme časť povodia, ktoré nebolo vôbec viditeľné. Zbavili sme veľkú časť priestoru od náletových drevín a inváznych rastlín, zasadili sme kvety, vytvorili sme jazierko, kosíme,“ spresňuje poslankyňa Martinková.

Na pôvodne zúbožené miesto, predtým celé zahádzané odpadom, zavítali prednedávnom prvé kačky. Aktivisti vypustili do jazierka aj sedem žabiek. 





Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu