Žilinský streetfood posúva latku vyššie. Najesť sa rýchlo a kvalitne už nie je problém


Foto: Žilinský streetfood posúva latku vyššie. Najesť sa rýchlo a kvalitne už nie je problém
Galéria: 10 fotiek
Foto: Butcher´s Bits

Trend streetfoodov, teda jedál, ktoré si kúpite a konzumujete na ulici, postupne premieňa aj Žilinu na mesto gastronomických zážitkov. Pouličné stánky s jedlom majú v našom meste tradíciu desiatok rokov, azda všetci si vybavia tradičné langoše z Farských schodov, pirôžky na Bottovej, gofri na tržnici, prevádzky PipiGrill či bufet Král.   

Väčšina z nich funguje s menšími obmenami dodnes, počas deväťdesiatych rokov nastal doslova boom rýchleho občerstvenia, ktorému o dekádu neskôr začal dominovať kebab. S postupom času sa k nim pridávajú ďalšie a ďalšie inovatívne podniky s najrôznejším sortimentom.

Streetfood v Žiline prechádza postupnými zmenami aj v mysliach obyvateľov a dnes už nie je problém najesť sa v uliciach rýchlo, no napriek tomu kvalitne. Jedlá z ulice už nepredstavujú nezdravú alternatívu v prípade, že nemáme čas na obed, či chceme zahnať poobedňajší hlad. V Žiline si vyberiete z pestrej palety jedál na sladký aj slaný spôsob. 

Kúsky od mäsiara pri podchode k železničnej stanici

Rodinu žilinského streetfoodu obohatil prednedávnom aj stánok neprehliadnuteľný Butcher´s Bits, ktorý má ambíciu spĺňať kritériá moderného stravovania na ulici s najvyššími nárokmi na kvalitu surovín. Stánok sa nachádza pri podchode z Národnej ulice na železničnú stanicu a ako prezrádza preklad anglického názvu, čerstvosť kúskov mäsa zaručuje mäsiarstvo Šmak plus oproti.

V ponuke preto nájdeme mäsiarske špeciality ako pravú domácu klobásu, jaternicu alebo chutnú sekanú. Štyri burgery v ponuke spája to, že sú vždy podávané v žemli z lokálnej pekárne a v prípade klasického burgera si pochutnáte na porcii mletého hovädzieho mäsa z mladých slovenských býkov. K jedlám si môžete dopriať steakové hranolčeky, ak sa radi stravujete zdravšie, zvoľte si batátové hranolčeky alebo šalát. 

Pre Žilinčanov vyznávajúcich zdravý životný štýl, vypĺňa Butcher´s Bits dieru na trhu, a to možnosťou zvoliť si samostatné grilované kuracie kúsky alebo prsia za veľmi priaznivú cenu. Ak máte chuť na ľahké jedlo, práve tu si môžete dať ugrilovať priamo pred vašimi očami sezónnu zeleninu ako cuketu, baklažán, paradajky či šampiňóny v olivovom oleji s trochou korenia. 

Gurmáni ocenia poctivú cigánsku pečienku alebo kúsky bravčovej panenky, pácovanej v zmesi 12 korenín. Ku kvalitnému jedlu patrí neodmysliteľne aj káva, dopriať si tu môžete zmes zo žilinskej pražiarne 9 Grams Coffee.

Koncept zásobovania z partnerského mäsiarstva oproti porazí v čerstvosti máločo

Aby sme si však overili, či je to s kvalitou a čerstvosťou surovín skutočne tak, ako to prezentuje marketing tejto prevádzky, zašli sme priamo do zázemia predajne, kde sa všetko pripravuje. Mäso, ktoré sa mlelo na prípravu hamburgerov, pochádzalo z práve naporcovaného býka od mäsiarov oproti. 

S miernou nadsázkou sa dá povedať, že Butcher´s Bits vie pripraviť mäso z čerstvejších surovín ako keby sme ich kúpili a nosili domov. K tomuto konceptu zásobovania sa nám vyjadril aj Boris Halaj, majiteľ predajne mäsiarstva Šmak plus, pod ktorú patrí aj stánok Butcher’s Bits:

„Náš stánok je pravdepodobne jediný streetfood v meste, ktorý dokáže garantovať zákazníkovi absolútnu čerstvosť mäsa, ktoré je navyše slovenského pôvodu. Ja sám som odporca mrazených polotovarov, neznámeho zloženia dovážaných bohvie odkiaľ a mrazených ktovie ako dlho. Ak hľadáte jedlo s ohriatou plackou mrazeného mäsa , budete sa musieť poobzerať niekde inde. Ak ale hľadáte poriadny, poctivý kus mäsa, dobrú domácu klobásu alebo kvalitné hranolčeky, ste na správnej adrese. V stánku sa stravujem aj ja, moje deti, rodina, priatelia, zamestnanci. Aj preto tu budeme predávať vždy iba stopercentnú kvalitu.“

Butcher´s Bits je počas piatku a soboty otvorený až do jednej hodiny ráno.





Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu

Zdroj: PR Butcher´s Bits