Mimoriadna situácia v Žiline: Obyvatelia mesta budú na vybraných linkách MHD cestovať zadarmo


Foto: Mimoriadna situácia v Žiline: Obyvatelia mesta budú na vybraných linkách MHD cestovať zadarmo

V Žiline je vyhlásená mimoriadna situácia od 9 hod. ráno z dôvodu výrazného poškodenia časti mostného objektu kruhovej križovatky Rondel následkom požiaru v objekte kultúrneho centra Stanice Záriečie pod Rondlom v Žiline, s čím súvisia aj dopravné obmedzenia v tejto časti. Vzhľadom na nemožnosť prevádzkovať trolejbusovú dopravu z Hájika do centra mesta cez kruhovú križovatku zaviedol Dopravný podnik mesta Žilina (DPMŽ) mimoriadny režim prevádzky mestskej hromadnej dopravy (MHD) z Hájika.

Od pondelka, 20. mája, bude preprava pre cestujúcich na linkách č. 6, 7 a 16 počas pracovných dní bezplatná. Kyvadlová preprava z Hájika po trase linky č. 16 podľa mimoriadneho cestovného poriadku (spresnený a zverejnený po 20:00 hod. na stránke DPMŽ) bude vykonávaná autobusmi. Spoje počas prepravnej špičky budú odchádzať z Hájika v hustejšom intervale 8 - 10 minút. Zároveň spoje č. 6 a 7 budú jazdiť tiež bezplatne medzi Vlčincami a centrom (presadanie na linku 16 na zastávke Polícia). Ostatné trolejbusové linky budú premávať bez obmedzenia podľa platného cestovného poriadku. Autobusové linky č. 22, 27 a 31 budú vedené po obchádzkových trasách. Počas víkendov budú trolejbusové linky nahradené autobusmi a bez obmedzení.

„Obyvateľom Hájika, Závodia a Bánovej v najbližších dňoch odporúčame, aby zvážili využitie posilnenej mestskej hromadnej dopravy, prípadne iných spôsobov dopravy ako je automobil,“ vyzval občanov Peter Fiabáne, primátor mesta Žilina, predseda krízového štábu.

Momentálne linky č. 6, 21, 29 a 67 premávajú po pôvodných trasách. Zastávka Závodská je opäť v prevádzke. Železničná doprava na úseku trate Žilina – Bytčica je uzatvorená do odvolania a dopravu zabezpečuje náhradná autobusová doprava. V úseku Bytčica – Rajec premávajú vlaky v štandardnom režime.


„Čaka nás niekoľko náročných dní. Ďakujem obyvateľom Žiliny za pochopenie a spoluprácu. Krízový tím mesta pracuje od skorých nedeľných ranných hodín na zmiernení následkov tohto nešťastia,“ dodal Fiabáne. 

Informácie k riešeniu dopravnej situácie v meste Žilina sú priebežne aktualizované na internetovej stránke mesta www.zilina.sk, dopravného podniku www.dpmz.sk a na stránke sociálnych sietí mesta (facebook). Informácia pre občanov prostredníctvom mestského rozhlasu bude vysielaná zajtra, 20. mája, o 8:00 hod.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu

Zdroj: Mesto Žilina